Zaštita koštičavog voća u cvetu pre padavina od pr.monilioze

Na području Srbije, koštičavo voće se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalazi u različitim fazama razvoja.Kajsije se nalaze u fazi od punog cvetanja do početnih faza formiranja ploda, breskve u fazama od početka cvetanja do precvetavanja, dok se šljive, višnje i trešnje nalaze u fazama od pojave cvetnih pupoljaka do punog cvetanja.

Za područje naše zemlje se za četvrtak najavljuje značajna količina padavina kao i za subotu uveče i nedelju. U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti, postoji rizik od infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Ova gljiva je poznata još pod nazivom monilioza koštičavog voća, a pored šteta na cvetovima i granama prouzrokuje i trulež plodova.

Ukoliko je već ostvarena infekcija nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti, te je neophodno sporovesti preventivne mere zaštite.

U svim zasadima koštičavog voća koji su u fazama cvetanja, preporuka je da se pre padavina sprovede zaštita nekim od registrovanih fungicida:

Ciprodex (ciprodinil) 0,05%, Neon (ciprodinil) 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil) 0,3-0,5 kg/ha, Diverto (ciprodinil) 0,5-0,75 l/ha, Cormax (ciprodinil) 0,2 kg/ha, Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha,  Akord, Lira, Tebukon 250 EW (tebukonazol) 0,75 l/ha.

S obzirom da je u toku cvetanje i oprašivanje voća, veoma važno je preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zakonom zabranjena!

Iako su fungicidi netoksični za pčele, prema nekim istraživanjima pčele koje su izložene fungicidnom tretmanu druge pčele ne puštaju u košnicu, te može doći do njihovog uginjavanja. S toga je preporuka da se primena fungicida u fazi cvetanja sprovodi u večernjim ili jutarnjim časovima kada je i aktivnost pčela najmanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *