Za testiranje putnika i dve laboratorije 100 miliona dolara

Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se, prema saopštenju Svetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju Covid-19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

Pored toga, biće izgrađene i dve nove regionalne laboratorije – u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu – koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na Covid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

“Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu Covid-19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete“, kaže Stiven Ndegva (Stephen Ndegwa), šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu Covid-19, uz bolje jedinice intenzivne nege i elektronski sistem praćenja testiranja na virus, omogućiće Vladi Srbije da mere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu u borbi protiv ove bolesti, dodaje Ndegva.

Zahvaljujući ovom projektu pod nazivom “Projekat hitnog odgovora na Covid-19”, Srbija će ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja. To će omogućiti da Srbija bude spremnija da proceni rizik, da može rano da otkrije i potvrdi oboljevanje i da ima blagovremene podatke za donošenje odluka, kako bi preduzela sve neophodne mere, navodi se u saopštenju. Biznis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *