ZA PRODAJU TRAŽE HIPOTEKU

Novi Sad, 6. jun 2019.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nizom korisnih mera i podsticaja u govedarstvu je pomogla ovu granu stočarstva, što je povećalo i broj kupljene teladi za tov, koja je sada pristigla za isporuku. Farmeri su se uz otvoreni izvoz u Tursku sve više počeli da opredeljuju za tovne rase i tov junadi.

Došlo je do obustave izvoza u Tursku, koji se iz državnih struktura obrazlaže „izbornim vremenom” u ovoj zemlji, koja očekuje oko 30 miliona turista i gde je glavno meso – junetina. Naša potrošnja junećeg mesa na godišnjem nivou za sve potrebe nije veća od stada sa oko 80.000 komada.

Srbija godišnje ne proizvede više od 150.000 junadi, jer broj telenja nije veći od 250.000. Ovaj opadajući broj, ipak, donosi solidnu ponudu za izvoz junadi, što se upravo sada i dogodilo.

Farmeri su se okupili u Proizvodnu grupu u Udruženju „Agroprofit” i posluju tako što je svako gazdinstvo „preduzeće za sebe”, a zajedničko im je nabavka rasnih grla, ponuda za tržište, edukacija, saradnja sa veterinarskom službom i posebno Ministarstvom poljoprivrede, koje je prihvatilo sve predloge ove grupacije i ugradilo u podsticaje za ovu godinu.

Ministar Branislav Nedimović

Želja Grupe je bila da se saradnja sa Ministarstvom nastavi i da se zajedničkim dogovorom reši zastoj u prodaji junadi. Tako je u dogovoru sa ministrom Branislavom Nedimovićem zakazan sastanak Proizvodne grupe, pa je 16. maja na Poljoprivrednom sajmu o prodaji utovljene junadi razgovaralo više od stotinu odgajivača iz cele Srbije. Krenulo se od objavljene cene od 2,20 evra/kg plus PDV, koju je pre ovog sastanka javno saopštio ministar Nedimović.

U pripremi da se ta cena ostvari jedini izbor je bio inetrventni otkup junadi za potrebe Državnih robnih rezervi, uz plaćanje u naturi – 17 kg kukuruza za kilogram žive vage. Robne rezerve su za realizaciju ovog dogovora formirale Radnu grupu, na čelu sa Nenadom Terzićem iz Ministarstva poljoprivrede i očekivalo se da će model otkupa biti brza predaja junadi klaničarima, a da će farmeri preuzeti merkantilni kukuruz  – 17 kg za kilogram žive vage i da će za nadoknadu biti izdvojeno najmanje 12.000 tona zrna. Rečeno je da Robne rezerve mogu dati i više ako to zatraži Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, posle dvadeset dana Robne rezerve su uz potpunu saglasnost i na predlog Ministarstva poljoprivrede (posao je vodio Nenad Katanić) odlučile da junad gazdinstva mogu daprodaju kome žele, a da se za naknadu za isporuku junadi zaduže kukuruzom. (JAVNI POZIV U PRILOGU)

U Robnim rezervama su u pripremi modela interventnog otkupa imali bolja rešenja, ali je Nenad Katanić bio uporan da zaštiti skladištare od izdvajanja više od 10.000 tona zrna za junad i da ta junad ostanu i dalje kao ponuda na tržištu za nepoznatog kupca, a zna se da su namenjene kumovima, partnerima, sponzorima… Da se preseče zastoj u objavljivanju poziva za ovaj nepodobni otkup pomoglo je i pismo predsednika Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Marijana Rističevića, što je i očekivano, jer on ima veliko porodično iskustvo u saradnji sa Državnim robnim rezervama. Svakome, iole upućenom u tov, je jasno da su stočari prevareni: po preuzimanju kukuruza, junad ostaje kod gazdinstava.

ZAŠTO JE MINIRAN DOGOVOR

Nije ugrađena cena 2,20 evra/kg plus PDV, koju je predložio ministar Nedimović.

Paritet za kukuruz od 15,30 kg za kilogram žive vage nije realan.

Junad ostaju neprodata sa željom da završe kod domaćih klaničara ispod cene koštanja.

Skladištari ne drhte za isporuku državnog kukuruza i dalje će primati nadoknade od države za lager.

Samo pravna lica kada uđu u aranžman, pa dogovor mogu da  prolongiraju rok isporuke junadi.

Potcenjuju se proizvođače i obezvređene su mere koje država ima za govedarstvo.

Primenjuje se kriterijum za kvalitet junadi iz SFRJ koji više nigde ne važi, a Ministarstvo ga ne menja.

Tačka 10. u Pozivu je dokaz potpunog odsustva struke – nije moguće za devet meseci vratiti utovljenu junad, a pogotovo to neće ozbiljni tovljači, jer se sada tovi od 550-650 kg i to traje duže.

Mnoga gazdinstva nisu spremna da daju hipoteku.

Da se realizuje u celini poziv za otkup on bi iznosio oko 1.300 komada junadi, ali ne veće težine od 500 kg, što tovljačima ne odgovara (Proizvodna grupa trenutno ima oko 3.000 grla u ponudi, prosečne težine oko 600 kg). Agroservis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *