Vrane umeju da broje !

Studija je pokazala da vrane mogu da broje graktanjem, što je veština brojanja koja se ranije primećivala samo kod ljudi.

Eksperiment je urađen na tri gavrana (Corvus corone) koji su već bili obučeni da grakću na komandu. Ptice su mesecima učene da povezuju vizuelne signale – ekran koji prikazuje brojke 1, 2, 3 ili 4 – sa brojem graktanja koje treba da proizvedu. Kasnije su im uvedena i četiri slušna signala od kojih je svaki povezan sa određenim brojem.

Tokom eksperimenta, ptice su stajale ispred ekrana i bile su im predstavljeni vizuelni ili auditivni signali. Od njih se očekivalo da naprave broj glasanja povezan sa signalom i da kljunom kucnu na “enter” dugme na ekranu sa dodirom kada su završile. Ako su pogađale, automatski hranilica im je isporučivala pelete ptičje hrane i brašnare kao nagradu.

“Njihovo izvođenje je bilo daleko iznad slučajnosti i veoma značajno”, kaže autori ove studije koja je objavljena 25. maja ove godine u časopisu „Science“.

Istraživači su takođe shvatili da mogu da predvide predstojeći broj graktanja na osnovu zvuka prvog oglašavanja, što sugeriše da ptice unapred planiraju broj graktanja. “To znači da je to zaista kognitivno kontrolirani proces”, kaže on.

Iako su pametne, vrane su ipak pravile greške. Na osnovu zvuka graktanja, autori su zaključili da ptice uglavnom pokušavaju da proizvedu tačan broj graktanja, ali ponekad izgube kontrolu tokom graktanja.

Ono što vrane rade nije ono što ljudi shvataju kao “pravo” brojanje, koje bi zahtevalo simbolično razumevanje brojeva, napominje Giorgio Vallortigara, neuro naučnik sa Univerziteta Trento u Rovereto, Italija ,ali to bi mogao biti evolucijski prethodnik te sposobnosti.

Istraživanje kako životinje razumeju brojeve može naučnicima da pomogne da istraže biološko poreklo ljudske sposobnosti brojanja, kaže.

Izvor: https://www.nature.com/articles/d41586-024-01482-x

На слици може бити: птица

Izvor Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *