Drugi pišu Vesti

Vodeći svetski trgovci žitom ugrožavaju prava starosedilaca u Brazilu?

Bunge i Cargill, koji stoje iza više od 30 odsto izvoza soje u EU i Veliku Britaniju, optuženi su da su dobavljače izložili povezanosti sa kršenjem prava domorodačkog stanovništva, piše The Guardian. 

Dva najveća svetska trgovca žitaricama nabavljaju soju sa brazilske farme povezane sa zloupotrebom prava urođenika i zemljišta, tvrdi izveštaj ekološke grupe Earthsight.

Earthsight je imenovao kompanije kao Bunge i Cargill i rekao da nabavljaju soju proizvedenu na farmi koja se nalazi na zemlji predaka starosedilačke grupe Kaiova.

Kaiova su prisilno iseljeni od strane zemljoposednika pre više od pola veka, ali grupa je nastavila da polaže pravo na zemlju koju poznaju kao Takuara.

Zemljište je naknadno krčeno da bi se napravilo mesto za farme stoke i polja soje. Član Kajove, Markos Veron, sedmogodišnji poglavica, pretučen je na smrt u nasilnim sukobima tamo 2003. godine kada je predvodio grupu ljudi koji su tražili da povrate svoju teritoriju.

Cargill kupuje soju uzgajanu na farmi od 9.700 hektara, koja je sada poznata kao Brazilija do Sul, tvrdi izveštaj Earthsighta. Bunge, kaže, prerađuje soju koju su sa farme kupili posrednici.

U izveštaju se navodi: „Naša istraga pokazuje kako Cargillova neodgovorna politika prava starosedelaca i Bungeova upitna sledljivost indirektnih dobavljača izlažu njihove lance snabdevanja nezakonitostima i nasilnim sukobima, uprkos njihovim iskazanim obavezama u pogledu ljudskih prava.

Cargill je potvrdio da je kupio soju od Brazilije do Sul, ali je u izjavi za Gardijan rekao da zato što farma zvanično nije pripadala Kaiova „nije bilo nezakonitosti“.

Bunge je odbio da kaže da li je soju nabavljao iz Brazilija do Sula, ali je rekao da su njegove komercijalne operacije sa dobavljačima „legalne“ i „u skladu sa brazilskim zakonodavstvom i procedurama kompanije“.

Obe kompanije imaju detaljnu politiku rada, prava urođenika i održivosti. Zajedno, kompanije čine 30,8% brazilskog izvoza soje u EU i UK.

Farma Brazilija do Sul nalazi se u državi Mato Groso do Sul i vodi je porodica Jacinto, vodeći zemljoposednik u brazilskom pojasu soje i stoke, saopštio je Earthsight.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *