Više od 500 mladih u Srbiji pokrenulo ili proširilo svoje poslovanje na selu

Više od 500 mladih u Srbiji koji se bave poljoprivredom pokrenulo je ili proširilo svoje poslovanje na selu zahvaljujući projektu Nemačke razvojne saradnje koji realizuje GIZ, rečeno je danas na završnoj konferenciji tog projekta.

Projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih”, tokom kojeg je 10.680 mladih, između 15 i 35 godina, steklo veštine za efikasnije traženje zaposlenja, upravljanje karijerom i za razvoj preduzetništva, trajao je od 2015. do 2019. godine.

Među njima je 1.181 mladi Rom i 209 povratnika iz azila u EU zemljama, dok je direktno podržano i više od 500 mladih koji žive u seoskim sredinama.

Osim pojedinaca, podršku su kroz projekat koji je podržalo i Ministarstvo omladine i sporta dobile i organizacije koje rade s mladima u oblasti poljoprivrede i socijalna preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane i zapošljavaju mlade iz ranjivih grupa.

Ambasador Nemačke Tomas Šib je rekao da je jedan od centralnih ciljeva nemačko-sprske saradnje da se mladima pruži perspektiva kroz podsticaje za razvoj i usavršavanje.

“Iz tog razloga smo 2015. godine pokrenuli ovu veliku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje. Mladi bez posla, mladi sa sela, pripadnici manjina, kao i osobe sa invaliditetom i svi drugi kojima je teško da nađu zaposlenje treba da dobiju podršku za pristup tržištu rada i mi im u okviru ovog projekta pomažemo da se integrišu i dođu do svog cilja. Više od 10.000 mladih ljudi je učestovalo u različitim programima, a više od 500 korisnika je izgradilo svoja poljoprivredna gazdinstva na selu”, istakao je Šib.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ direktno je pomogla 506 mladih iz ruralnih područja kroz različite vrste obuka, stručnih praksi i mentorske podrške.

“Timski smo se bavili pitanjem kako da se mlad čovek lakše iskaže i pokaže u svojoj sredini i da odatle ne mora da ode. Drago mi je da smo oborili rekord, jer više od 10.000 mladih ima nove veštine, znanje, sigurniji su i spremniji da se iskaže na tržištu rada. Ovo su konkretni projekti koji su zaživeli na lokalu i koji za krajnji cilj imaju nešto što je opipljivo i vredno. Mladi novi preduzetnici treba upravo da budu ogledalo uspešne Srbije i boljeg razvoja”, istakao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *