Vinogradi, vino i uživanje u vinariji Grabak

Ako dolazite u Vrnjačku Banju, kraljicu banjskog turizma naša je preporuka da obavezno posetite i vinariju Grabak. Razloga je više ali bilo koji da nađete bićete više nego zadovoljni. Izbor vina i hrane koji možete probati u restoranu u okviru kompleksa, samo je jedna od mnogobrojnih ponuda u ovoj mladoj vinariji, ali dubokih tradicionalnih korena. Tokom letnje sezone možete uživati u bazenima, tremu, terasi vinarije, tokom jeseni u berbi. Zima takođe može biti ušuškano lepa kod naših domaćina! Pa da krenemo redom.

  Vrnjačka Banja je ranije bila okružena vinogradima i domaćinima koji su pravili dobra vina koja su se pila u banjskim restoranima. Vremenom su vinogradi zapuštani i praktično se prestalo sa ovom proizvodnjom. Vlasnik vinarije Grbak, Miloš Jovanović, pokušava da vrati ovu tradiciju proizvodnje vina ali i da Vrnjačku Banju vrati na vinsku kartu Srbije. Da bi se to i desilo uloženo je mnogo truda, rada, entuzijazma i kreativne energije da se jedan tako zapušteni prostor, obrasao šibljem i raznim rastinjem, privede nameni. U delu gde su sada vinogradi nekada je bio stari zasad vinograda od kojeg se pravilo kvalitetno vino i o kome meštani i danas pričaju. Prvi utisak je da će se o ovoj vinariji tek pričati.

,, Na osnovu iskustva stečenog radeći više od dvadeset godina u Toskani, najpoznatijem vinogorju Italije, potrudićemo se da osim kavaliteta vina prenesemo i duh Toskane u ovaj deo Srbije i da pored kvalitetnog vina naš gost u kompleksu vinarije Grabak uživa i u svemu onome sto pruža naš kompleks, a to je udoban i komforan smeštaj, relaksacija u bazenima i raznim sportskim terenima uz opuštanje u debeloj hladovini grabove i hrastove šume koja opkružuje naš kompleks. ,, reči su dobrodošlice

   Vinarija se nalazi na sunčanim brežuljcima Vrnjačke Banje udaljena od centra samo 700 m. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti prokupac, cabernet sauvignon i merlot od crvenih, odnosno tamjanika, sauvignon blanc i rizling od belih vina. U okviru kompleksa je i pola hektara vinograda, na 500 metara od vinarije vinograd od jednog hektara i hektar i po u dva sela Milutovac nadomak Trstenika, što je ukupno tri hektara vinograda iz koje dolazi grožđe za ovu vinariju.

U sastavu vinarije Grabak nalazi se i šumarak grabove šume po kome je vinarija dobila ime u kojem su osim vinarije smešteni sportski kompleks s bazenima, restoran, kafe bar i brvnara sa tri apartmana gde se može smestiti osmoro gostiju.

,,Da bi čarobni nektar u vašoj čaši zaista bio čaroban, potrebna je vrhunska sirovina, ali treba znati i kada skidati grožđe s loze, kada brati, koliko dugo ga držati u buretu, koliko dugo u flaši i na kraju s kojom hranom ga poslužiti. Da bi to sve bilo pod konac, angažovana je Marina koja je upoznata sa načinom proizvodnje vina u čarobnoj Toskani. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti: prokupac, cabernet sauvignon i merlot od crnih, odnosno tamjanika, sauvignon blanc i rizling od belih vina. Od grožđa iz ovog vinograda proizvodi se osam etiketa vina.,, prezentuje Tamara Arsić, menadžer vinarije Grabak.

,,Vinarija osnovana 2015. godine kapaciteta od 15.000 litara, kada je bila prva berba. Prva zamisao je bila da vinarija i ovo oko nje bude za potrebe porodice i prijatelja vlasnika Miloša Jovanovića. Ali kada su iz Vrnjačke Banje videli veliki potencijal koje ovo mesto može da ima, predloženo je da bude otvoreno za sve i tako smo već 2016. godine otvorili vrata našeg turističko-vinskog kompleksa sa bazenima, sportskim terenima i vinarijom. Imamo 4 baznena, dva bazena za odrasle i dva za decu.Imamo I kuću brvnaru i najčešće imamo goste preko leta jer je u cenu uključena kompletna usluga ,,– otkriva nam dalje Tamara

  Za vlasnika Miloša Jovanovića vinarija nije samo dobro ulaganje, nego i neka vrsta nastavka porodične tradicije, jer su njegovi roditelji imali vinograd i pravili domaće vino. Osim što je kao član porodice učestvovao u porodičnim poslovima, a kao najmlađi u ribanju buradi voleo je i da slika, ali se ipak opredelio da bude mašinski inženjer. Svoju kreativnost iskoristio je pri osmišljavanju prostora vinarije sa ostalim sadržajima.Degustacija vina i vinska tura u kompleksu Grabak pruža mogućnost upoznavanja i probe svih vina iz ponude, takodje moguće je zakazivanje poseta velikih grupa uz mogućnost korišćenja restorana sa vrhunskim kuvarima.

   Koncipirana i kao turistička destinacija sa nizom pratećih sadržaja, vinarija poseduje proizvodni i podrumski deo, barik salu i degustacionu salu kapaciteta 60 mesta, dva komercijalna bazena za rekreaciju gostiju, terene za tenis, odbojku na pesku i košarku, kao i vikend kuću s apartmanom i dve sobe za smeštaj gostiju. Ukupna površina kompleksa je dva hektara.Vinarija je pre svega orjentisana na proizvodnju vina od domaćih sorti prokupac i tamjanika, ali i dve internacionalne, kaberne sovinjon i sovinjon blan.

Prokupac pečat srpskih vina, doneo zlato i vinariji Grabak

Kameničarka, rskavac, crnka, niševka, nikodimka, zarčin sinonimi su za autohtonu srpsku sortu vinove loze – prokupac. Poznat kao “kralj Župe”, protegao se i prema Smederevu, mestimično ka Vojvodini, ka istoku Srbije, topličkom kraju, Kosovu i Metohiji, ali i Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Korene vuče iz Srednjeg veka, a postoje tvrdnje da ga je car Lazar najviše voleo i pio iz sopstvenog pehar.

  Prokupac je imao svoje zlatno doba od odlasaka Turaka do šezdesetih godina dvadesetog veka, kada se zarad masovne, industrijske proizvodnje vina i uvođenja internacionalnih sorti, ali i sadnje ratarskih kultura, ubrzano krče stari vinogradi, a prokupac gotovo nestaje iz srpskog sortimenta.

Tek pojavom malih i srednjih vinarija, četiri decenije kasnije, vraća se svest o potencijalima ove sorte, ali i vinskim korenima Srbije, pa se sad gotovo može govoriti o pravom trendu stvaranja novih zasada, ali i sve većim uspesima vina od ove sorte . Prokupac daje kvalitetna vina, prijatnog ukusa i specifične arome za sortu. Uglavnom se proizvode ružičasta vina, kao i vina otvorene i zatvorene rubin boje.Od prokupca nastaju još i vinjak, lozovača i komovica.Kada je reč o prinosu, može da dostigne i do 20 tona po hektaru.

 Ako je Župa kraljevstvo Prokupca, Vinarija „Grabak“ je njegova prestonica. Glavna zasluga pripada Vivak Prokupcu 2017 vinarije „Grabak“ koje je na Decanter World Wine Awards (DWWA) u Londonu ove godine i zlatnom medaljom najviše ocenjeno vino od 100% Prokupca.

 Naime,jedna od vinarija koja u svom portfoliju ima prokupac je Vinarija Grabak, koja je nagrađena zlatom na Dekanteru 2020. za Grabak Vivak Prokupac 2017. To je bio prvi put u istoriji srpskog vinarstva da vino od ove autohtone sorte grožđa osvoji zlatnu medalju. I to nije jedina nagrada ovih vinara, koji svoju istoriju ispisuju u Vrnjačkoj Banji. Na takmičenju crvenih vina sorte kaberne imerlo u Bergamu 2017. godine najbolje ocenjeno vino iz Srbije bilo je Modrovrana 2015 ove vinarije. Iste godine na Novosadskom sajmu osvojili su zlatnu medalju za kvalitet usluga i kompletnu turističku ponudu. Siva vrana osvojila je zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju “Merlot e Cabernet Insieme”  u Bergamu 2019. godine, kao i na Novosadskom sajmu iste godine, kada je osvojen Pehar Novosadskog sajma. 2020. godine, „Siva vrana“ je osvojila zlatnu medalju, ali u nastupu za Veliki Šampionski pehar ! Ćuk Merlot je osvoio zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju “Merlot e Cabernet Insieme”   u Bergamu 2019 godine. Isto priznanje, zlatnu medalju, osvojio je i u nastupu na Novosadskom sajmu 2020. godine, nagrađenom Velikim Šampionskim peharom. Nagrade se nižu bezmalo svake godine, za bezmalo sva vina iz njihovog prtfolija, što jasno govori o kvalitetu pića bogova koji se proizvodni u ovoj vinariji.

,, Naš tehnolog je gospođa Marina Bogićević, koja je u Italiji magistrirala, a kasnije i doktorirala na tehnologiji vina. Ona je provela dvadesetak godna radeći kao tehnolog u toj mediteranskoj zemlji. Mi smo se opredelili da ovde vina pravimo na tradicionalan način. Trenutno imamo osam vina, od kojih su dva bela, jedno je roze, a ostala su crvena vina. Prvo vino je Bela golubica koje je kupaža tamjanike, belog sovinjona i italijanskog rizlinga. Drugo vino je Plava panunica koja je napravljena od belog sovinjona. Jedini roze koji imamo je od prokupca i zove se Prva lasta. Od crvenih vina imamo Sivu vranu koja je napravljena od kaberne sovinjona, Modru vranu koja je barikirani kaberne sovijon, Ćuk merlo je od merloa i imamo Vivak prokupac koji je barikirani prokupac. Barikiramo samo dva vina prokupac i kaberne sovinjon. Vivak Prokupac iz 2017 godine osvojio fantastičnih 95 bodova i zlatnu medalju na upravo održanom takmičenju „Decanter“ u Londonu! Vino od 100 odsto Prokupca, za nas i Srbiju neverovatan uspeh, za jednu skoro nepoznatu sortu u Evropi. Takođe naše vino Siva Vrana – Cabernet Sauvignon osvojilo je bronzanu medalju. Uskoro nas očekuje i promocija novog vina Sojka, a to kupaža merloa i prokupca. “,  – istakla je Tamara Arsić, menadžer vinarije.

  Izbor Vinarije Grabak je od samog početka na tradicionalnim vinima iz kraja u kojem se nalazi. Trećina zasada koje poseduju je pod prokupcem.

,, U svetu vinarstva za autohtone sorte je potrebna posvećenost, nega i ulaže se veliki trud, kako u vinogradu, tako i u podrumu, da bi se dobilo vrhunsko vino. Očuvati sortu koja je u Srbiji našla svoje idealno stanište je veliki motiv za vinogradare Srbije. Danas se u Srbiji proizvode jako kvalitetna vina od prokupca, zavisno od stila vinarije. Vina proizvedena u godinama kada nisu najpovoljniji uslovi za sazrevanje su umerenog tela, dok prokupci iz dobrih godina odležavaju, pa su kompleksni i plemeniti. Prokupac je jako bujna sorta koja ume da prerodi, kasno sazreva, beremo je tek drugom polovinom oktobra, kada u Srbiji počinje loše vreme sa kišom. Prokupcu to ne odgovara jer je osetljiv na buđ. Treba dostići i polifenolnu zrelost i sve to nije lako usaglasiti. Obavezne su i zelene agrotehničke operacije. Prokupac kod nas ide u bačvu samo u određenim godinama, koje su za sada bile 2017-ta i 2019-ta. I u vinariji težak je igrač. Mora dobro da se promišlja šta mu od drveta odgovara. Naša filozofija je da ide u staro, već korišeno drvo jer ne želimo da mu remetimo njegove sortne karakteristike. Možda će neko probati sa novim pa ustanoviti da je to upravo kombinacija koja mu odgovara, nikada se ne zna. Vino proizvedeno od čistokrvnog autohtonog prokupca, je nežno, elegantno, jedinstvenog sortnog mirisa, vino koje imponuje voćnom svežinom. Prisutnih 11,5 procenata alkohola čine ga izvanrednim gastronomskim vinom koje pokriva široku paletu tradicionalnih jela i po stilu približava trenutnim internacionalnim zahtevima kod crvenih vina.,, dodaje Marina Bogićević, doktor vinogradarstva i enologije Vinarije Grabak.

Tamara Arsić, menadžer Vinarije Grabak

  Kvalitetno grožđe je samo prvi deo puta, treba znati kako ga odnegovati i kada ga ubrati, zbog čega je jesen važan deo godine, jer tada se ubiru plodovi koje loza daruje ali da bi oni dospeli u čašu potrebno je mnogo truda i znanja. Tada ako vas put nanese možete i sami učestvovati u ritualu berbe

  Osim svih specifičnosti koje odlikuju naše domaćine ne možete a da ne primetite i neobična imena vina koja nastaju u ovoj vinariji nazvana po pticama, koje su prenete na etikete u vidu savršenih akvarela. Tako su osim grabove šume i ptice postale zaštitni znak vinarije.

,, Vinarija je ime dobila po grabovoj šumi koja se nalazila na današnjem kompleksu gde je smeštena sa dodatnim sadržajima. Umetnica Tatjana Karabašević koja je radila akvarele za etikete je došla na ideju da to budu ptice pošto je provela neko vreme ovde u vinariji i otkrila da u ovom gaju ima raznih ptičica. Posle je zajedno sa vlasnikovom ćerkom, koja je dizajner, učestvovala u dizajniranju etiketa,, otkrila nam je Tamara Arsić, menadžer vinarije Grabak.

    Turističko-sportski kompleks radi svakog dana od 10 do 18 sati od 15. juna do 15. Septembra.Vinarija radi cele godine i prema rečima menadžera vinarije organizuje degustacije i vinske ture. Vinarija se proširila sa parcelama namenjenim čokotima loze u okolnim mestima. Radi se temeljno, znalački sa puno detalja i ljubavi. Što rekao Čola ,,ništa ja tu ne bi menjao,,! Vreme provedeno u vinariji Grabak je dobro utrošeno vreme kako za uživanje, tako i upoznavanje proizvodnje i istorije starih sorti grožđa i vina.

 Teško se rečima može opisati prvi susret sa ovom vinarijom. Na tom mestu nalazi se sve što vam je potrebno: ako volite da uživate u hrani, kvalitetnom vinu, opuštanju na bazenima, teniskom terenu, ili biste da se opustite uz tamburaše koji umeju da razgale goste zvukom i pesmom – što je zasigurno najbolji način da zaokružite posetu ovom kompleksu. Ako je u vinu istina, onda smo na pravom mestu! O njima će se tek čuti i pričlati u oštroj konkurenciji, slobodno možemo reći na evropskoj mapi vina i turizma…. Sonja Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *