Vaučeri za odmor onima sa primanjima ispod 80.000 mesečno

Prijavljivanje ugostitelja za vaučere počelo je 31. decembra, a prijavljivanje građana će biti omogućeno od 15. januara. Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić kaže da je vrednost vaučera 10.000 dinara, kao i da je novina što mogu da se prijave zaposleni čija su primanja do 80.000 dinara, a ne do 70.000 kao do sada, prenosi RTS.

U prvom krugu biće podeljeno 100.000 vaučera, a umesto dosadašnjih 5.000 dinara, vrednost turističkih vaučera je 10.000 dinara.

Uroš Kandić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je pored toga što je duplirana vrednost vaučera sa 5.000 na 10.000 dinara, ove godine povećan limit za zaposlene – odnosno limit zarade sa 70.000 na 80.000 dinara.

Što se tiče ostalih uslova, oni su ostali isti kao i prethodne godinepored zaposlenih, pravo na vaučere imaju i nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Primedbe u prethodnoj godini odnosile su se na cene smeštaja koje su porasle. U ovom trenutku je podignuta vrednost vaučera na 10.000 dinara. Postavlja se pitanje da li će to biti dovoljno da se provede odmor u Srbiji, s obzirom na to da je uslov pet noćenja bez doplate.

Prijavljivanje ugostitelja počelo je od 31. decembra, a prijavljivanje građana će biti od 15. januara. Državni sekretar kaže da postoji rivalitet među ugostiteljima, što uslovljava da ova suma u većem delu bude dovoljna za odmor od pet dana.

Što se tiče ugostitelja, Kandić je izneo podatak da se prijavilo 2.940 ugostitelja i očekuje se da će do 8. januara, kada će biti prvi presek, premašiti broj od 4.000 koliko je bilo otprilike prošle godine.

Ono na šta su ugostitelji ukazivali u prethodnom periodu jeste da bi trebalo svu količinu vaučera podeliti u isto vreme, jer se dešavalo da građani koji računaju da će dobiti vaučere rezervišu svoj termin, a onda ne dođu, ne uspeju da predaju dokumentaciju i veliki broj rezervacija ostane nepopunjen.

Kandić je rekao da su vaučeri spasili domaću turističku privredu tokom 2020. i 2021. godine, odnosno tokom kovida, kao i da nije bilo toga bilo bi zaista teško mnogi od njih prežive i opstanu u svom poslu.

-Kada govorimo o egzaktnim podacima, kada smo započeli aktivnosti 2015. godine imali smo milion i dvesta hiljada dolazaka domaćih turista. Ove godine, prema najsvežijim podacima, mi smo premašili faktički dva miliona i sto – tako da je efekat vaučera evidentan“, podvukao je Kandić.

Dakle, 900.000 domaćih turista je više na našim destinacijama nego što je bilo pre momenta kad smo počeli deliti vaučere pre skoro devet godina, zaključio je Kandić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *