Vanredno i dalje

Na sednici Štaba za vanredne situacije , održanoj 24. juna, doneti su zaključci i odluke koji su bitni za završetak potpune sanacije terena posle nepogode koja je zadesila teritoriju grada Kraljeva.

  „Kada je u pitanju procena štete na pomoćnim i stambenim objektima,do sada smo imali oko 1.270 podnetih zahteva.Potpuno je procesuirano i završeno više od 500 zapisnika, a uglavnom su bile tretirane mesne zajednice koje su bile najviše oštećene u ovim elementarnim nepogodama,prvenstveno Adrani, Drakčići i Sirča“, izjavio je član Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović

  Oštećeni su mogli do 25 juna 2019. godine, da  prijave štete na individualnim objektima,po roku i uputstvu Vlade Republike Srbije,a komisije će nastaviti da rade po prijavama koje su podnete Kočović je istakao da, što se tiče štete na poljoprivredi,još uvek nije stigla uredba Vlade Republike Srbije, ali nakon pristizanja preciznih uputstava od Vlade, Štab za vanredne situacije će obavestiti građane na koji način se prijavljuje šteta.Kako je pojasnio,radi se na kompletnoj infrastrukturi koja je bila oštećena, a gotovo svi putni pravci koji su bili prekinutisada su u funkciji i uspostavljena je komunikacija. Trenutno se radi i na projektnoj dokumentaciji za pet mostova koji treba da se izgrade na teritoriji grada Kraljeva.

   Na sednici Štaba je usvojen zaključak o raspodeli nafte mesnim zajednicama, kao i drugim subjektima i privrednim organizacijama. Svim subjektima koji su podneli zahtev Štab je odobrio i raspodelio odgovarajuću količinu nafte.

Republičkom štabu za vanredne situacije“, obrazložio je Kočović , pa istakao da se Štab trudi da utiče na predsednike mesnih zajednica kako bi sanacija bila izvršena po utvrđenim prioritetima.„Dezinfekcija individualnih objekata je uglavnom završena, ostalo je još nekih 30 zahteva koji su naknadno podneti,gde nije bilo završeno čišćenje prljavštine i mulja,pa će komisija, Kada vremenski uslovi dozvole, da izvrši dezinfekciju objekata koji su preostali“, izjavio je Kočović, pa dodao:

„JKP „Vodovod“i dalje obezbeđuje vodu za piće putem pokretnih i stacioniranih cisternih za sve mesne zajednice.Štab je dredio specijalnu ekipu koja će danas i sutra, sa predstavnicima JKP „Vodovod“, utvrditi zašto  Osnovna škola „Olga Milutinović“ i ambulanta u Godačici nemaju vodu i na koji način će problem mbiti rešen“.Kočović je istakao da,prema izjavama ekipa sa terena,nevreme prethodnog dana i noći nije nanelo veću materijalnu štetu.„Imali smo manjih depresija vode u par ulica i par crpljenja vode iz pomoćnih prostorija,a pripadnici Odeljenja za poslove civilne zaštite još uvek neprekidno sa građanima rade i na crpljenju bunara, ali nije u pitanju alarmantna količina vode“,izjavio je Kočović.

   On je naglasio da je na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se do 25. juna 2019. godine može očekivati nestabilno vreme i da može doći do pljuskova, grada i nevremena, ali i da je Štab za vanredne situacije u pripravnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *