Uspešan završetak tvining projekta za podršku uspostavljanju sistema klasiranja trupova

Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ uspešno je okončan završnom konferencijom održanom 23. novembra 2023. godine. Ovaj Tvining projekat, koji je počeo u julu 2022. godine, predstavlja značajan korak na putu Srbije ka usklađivanju poljoprivrednih praksi sa standardima Evropske unije (EU).

Tokom trajanja tvining projekta, Srbija je ostvarila značajan napredak u razvoju i implementaciji sistema klasiranja trupova koji se usklađuje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, saopšteno je na konferenciji.

Kako je ocenjeno, ovaj napor ima dalekosežne posledice za poljoprivredni sektor Srbije, uključujući poboljšanu kontrolu kvaliteta, unapređeni pristup tržištu i povećanu konkurentnost na evropskom tržištu.

Projekat je postigao izuzetne rezultate u planiranim ciljevima, koji se odnose na aktivnosti razvoja zakonodavstva, jačanja kapaciteta javne administracije, obuku u mesnoj industriji, kao i na kalibraciju opreme za klasiranje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić izrazio je zahvalnost na značajnoj podršci zainteresovanih strana i eksperata, ističući uspešnu implementaciju aktivnosti za uspostavljanje sistema koji se usklađuje sa pravilima tržišnog regulisanja za svinjske i goveđe trupove.

Katanić je naglasio važnu ulogu finansijske podrške EU, posebno kroz pretpristupne fondove, u sprovođenju reformi i napredovanju Srbije ka članstvu u EU, izražavajući posvećenost i korišćenje stečenih iskustava za dalje unapređenje proizvodnje mesa u Srbiji.

NJ.E. Raul Bartolome Molina, ambasador Španije u Republici Srbiji, govorio je o širem značaju projekta u promovisanju odnosa između EU i Srbije i podsticanju ekonomskog rasta. Čestitao je na primeru saradnje i prenošenja znanja koji je ovaj projekat sproveo, uključujući naučnike, univerzitete, industrijski sektor i javnu administraciju.

 Elgars Ozolins, šef Operacija III u Delegaciji EU u Srbiji, izjavio je da EU potvrđuje svoju posvećenost i podršku Srbiji u postizanju zajedničkih ciljeva u poljoprivredi, ruralnom razvoju i bezbednosti hrane putem programa poput IPARD-a i drugih inicijativa finansiranih od strane EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *