Uskoro konkurs za dodelu kuća na selu mladima

Ministar za brigu o selu u Vladi Srbije Milan Krkobabić rekao je danas da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu prvih 500 praznih kuća mladim poljoprivrednicima i stručnjacima.On je, gostujući na Hepi televiziji, rekao da je reč o novom programu podele praznih kuća sa okućnicom.

– Ovo je početak velikog posla. Uskoro idemo sa konkursom za dodelu prvih 500 kuća sa okućnicom u selima Srbije, a cilj nam je zajednički, da u Srbiji bude što manje praznih kuća, rekao je Krkobabić.

Prema procenama oko 150.000 ovakvih objekata se nalazi u Srbiji. Oni će biti dodeljeni pre svega mladim poljoprivrednicima koji žive u zajedničkim domaćinstvima, a žele da se osamostale.

Kuće će, moći da dobiju i mladi stručnjaci iz različitih oblasti: agronomi, tehnolozi, veterinari, lekari i drugi čije prisustvo i rad mogu da doprinesu razvoju sela.

– „Mladi koji žive u zajedničkim domaćinstvima a žele da se osamostale biće zainteresovani da konkurišu za neku od ovih kuća. Isto tako mladi stručni ljudi veterinari, agronomi, tehnolozi koji mogu i žele da svoj posao obavljaju u seoskim sredinama moći će da dođu do ovih kuća sa okućnicama, a u saradnji sa drugim ministarstvima, jer ovo je zajednički posao, ćemo se truditi da oni dođu i do zaposlenja. Ne vredi da agronom ili vetrinar sedi u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, kada imamo stvarne potrebe za tim strukama na terenu. Bez njihovih stručnih saveta na pravom mestu nema razvoja ni zadruga ni savremene poljoprivredne proizvodnje“ zaključio je ministar.

Ove godine za Program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan Javni konkurs za dodelu tih sredstava. Prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *