Useve krompira treba zaštititi od moljca, plamenjače i crne pegavosti

17. jula 2020.

Na području Srbije, usevi krompira se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i intenziteta napada prouzrokovača bolesti. Registruju se faze  od sazrevanja ploda do početka žućenja cime.

Na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Krajem ove nedelje očekuje se značajno povećanje brojnosti zbog preklapanja leta leptira druge i treće generacije. Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine.

U periodu kada cima počinje da menja boju, a registruju se visoke brojnosti moljca na klopkama, preporuka je da se pored agro-tehničkih sprovedu i hemijske mere kontrole.

Proizvođačima se preporučuju sledeće mere zaštite krompira od krompirovog moljca:Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola.

Čim dođe do propadanja cime obavezno treba vaditi krompir. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca.  Nakon vađenja, krompir treba  čuvati u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira trebalo bi da na  svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.

Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuje se primena  hemijskih mera zaštite. Proizvođačima se preporučuje primena nekog od insekticida: Nurelle D, Callifos Super, Despot (hlorpirifos+cipermetrin) 0,9 l/ha (karenca 21 dan). Međutim, zbog zabrane korišćenja aktivne materije hlorpirifos u zemljama EU (MDK (MRL) = 0,01 mg/kg , Izvor – Baza pesticida EU, koju možete pogledati ovde), proizvođačima koji su orjentisani ka izvozu se preporučuje primena nekog od insekticida: Cipkord, Notikor, Crna mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Vizuelnim pregledima useva registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti krompira (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj i dalje širenje ovih patogena.

U usevima krompira sa kasnim sortimentom koji se neće vaditi narednih mesec dana i gde još treba sačuvati lisnu masu, preporučuje se primena fungicida:

Kardinal plus (fluazinam + propamokarb-hidrohlorid) 2 l/ha (karenca 7 dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *