Unapređenje sistema daljinskog grejanja i zaštite životne sredine u deset gradova i opština

Deset gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštitu životne sredine prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i  energetike vredan 40,5 miliona evra.

U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, koji se  sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i  Švajcarske konfederacije, izabrano je 10  jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac,  Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma.

„Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na  biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju  radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i  istovremeno čuvamo životnu sredinu”, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona dodaje da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima  daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori,  geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava  proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh. Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti. Projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *