Udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, prekidaju blokade puteva

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” Nedeljko Savić kaže da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije, kao i da neće više blokirati puteve. RTS-u je potvrđeno da je pet udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, dok se odgovor ostala dva još čeka. Ranije danas sedam udruženja poljoprivrednika, koji su danima protestovali u više gradova, razgovarali su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali blokirajući saobraćaj traktorima prihvatili su danas ponudu Vlade Srbije, iako nisu sasvim zadovoljni, jer je najvažniji zahtev povećanje subvencija po hektaru delimično ispunjen i one će biti povećane 9.000 dinara, rekao je večeras predstavnik udruženja „Naše mleko“ Dejan Trajković.

On je za agenciju Beta rekao da će nastaviti pritisak na vladu da se povećava budžet za poljoprivredu naredne godine kako bi domaća poljoprivreda bila konkurenta inostranoj.Dogovor posle pregovora koji su trajali pet i po sati, prema rečima poljoprivrednika, odmah će stupiti na snagu, a blokade saobraćaja su ukinute oko 19.00.

„Dogovoreno je da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti umesto 9.000 dinara 18.000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne kako su tražili za svu registrovanu zemlju“, rekao je Trajković.

Dodao je da će cena pšenice koju država kupuje biti na nivou berzanske, a biće prepolovljena i naknada za odvodnjavanje, koja će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

Stočarima je ponuda ostala ista kao što je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja, premija za mleko umesto 15 dinara po litru biće 19 dinara, a uvodi se prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu.

Regres po kravi biće povećan sa 30.000 dinara na 40.000 što je pre dva dana dogovoreno.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” Nedeljko Savić rekao je da su poljoprivrednici dogovorili da se postojeće dažbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1. januara 2024. biti u potpunosti ukinute.Takođe, kako je rekao, dogovoreno je da se od 1. januara 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” Nedeljko Savić kaže da su predstavnici poljoprivrednika, koji su bili danas na razgovorima u Vladi Srbije, prihvatili ponudu, kao i da neće više blokirati puteve.

“Naše udruženje i ostala koja su bila na sastanku u Vladi prihvatila su ponudu. Čekamo realizaciju toga”, rekao je Savić za Tanjug.

U saopštenju Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja koje je potpisao predsednik
Slobodan Vidojević ističe se da članovi udruženja nisu zadovoljni onim sto je danas postignuto u Vladi Republike Srbije ali da svesni toga da je iza njih pet dana protesta i odsustva sa svojih gazdinstava i da je primetno smanjenje broja ljudi na protestima te prihvataju deo zahteva koje je danas prihvatila Vlada.

,,U narednom periodu nastavićemo da radimo još više na ispunjenju i ostalih zahteva koji se tiču mlečnog govedarstva. A to su pre svega zaštita domaćih proizvođača mleka od nekotrolisanog uvoza i niske otkupne cene mleka. Ovo je jedno veliko iskustvo za sve naše članove i sve poljoprivrednike koji su nam se pridruzili na protestima,, – navodi se u saopštenju.

Blokada puteva u Kraljevu je za danas završena osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde ostaju do 20 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *