U toku regionalni seminar savetodavnih službi

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sektora za ruralni razvoj u hotelu Radan u Prolom banji od 4. do 7. decembra održava se 14. stručno edukativni seminar „Poljoprivredno savetodavne stručne službe Republike Srbije“, prvi regionalnog karaktera.

Seminar je svečano otvoren u ponedeljak 4. decembra u Hali sportova Kuršumlija u prisustvu ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković koja je tom prilikom podsetila javnost da savetodavci svoju delatnost obavljaju u okviru 34 poljoprivredne i stručne službe Srbije na teritoriji cele naše države.

,,Tokom ove godine, savetodavci su imali ključnu ulogu u pružanju podrške poljoprivrednicima u procesu registracije i korišćenja sistema eAgrar. Savetodavci su nam pružili maksimalnu podršku u sprovođenju ovog procesa i bili su angažovani u punom kapacitetu. Bez njihovog angažovanja i pomoći ne bismo uspeli da završimo ceo proces u rekordnom roku i koristim ovu priliku da vam se još jedanput zahvalim i izrazim svoj ponos što u okviru Ministarstva, na čijem sam čelu, funkcioniše tako organizovan i operativan sektor, naglasila je Jelena Tanasković.

Ministarka Tanasković je rekla da se od službi i nadalje očekuje rad na povećanju prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Zatim, tranfer znanja iz oblati primene najavremenijih tehnologija u proizvodnji, primenu digitalnih alata, sa posebnim akcentom na ostvarenju dodatne vrednosti u proizvodnji. Iz ovih razloga, kako je ocenila Tanasković ovaj Seminar je od velike važnosti za sve PSSS-ove i njihove zaposlene.

Ministarka je učesnicima skupa rekla da, ukoliko budu savetovali naše poljoprivrednike da na pravi način kontrolišu trošenje novca, Srbija će se vrlo brzo vratiti na nivo kada je učešće poljoprivrede u BDP-u bio više od 10 odsto.

,, Moći ćemo da kažemo da je Srbija i dalje poljoprivredna zemlja, da smo sačuvali poljoprivredu i vratili je tamo gde joj je mesto . Novac koji se odvaja za iz budžeta poljoprivredu iznosi 115 milijardi dinara u ovoj godini i 119 milijardi u sledećoj, govori u prilog ovoj činjenici je ozbiljan da zaslužuje da svaki poljoprivrednik u Srbiji bude zadovoljan.,, navela je ministrka

Ona je poručila da je digitalizacijom poljoprivrede ispisana nova istorija, ali je podsetila i da je učešće poljoprivrednog sektora u BDP-u već godinama unazad šest odsto.

,,To je izuzetno mali procenat. Mi smo godinama kroz istoriju bili poznati kao poljoprivredna zemlja koja je imala učešće poljoprivrede u svom bruto društvenom proizvodu od 10 do 15 procenata,, – navela je ona, šaljući posebnu poruku poslala je mladim učesnicima skupa i apelovala na njih da predlažu ideje.

Osim poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Republike Srbije na Seminaru učestvuju i predstavnici Republike Srpske, Crne Gore, a učesnicima su se obratili i predstavnici Kine i Holandije. Ovom prilikom potpisan je i protokol o saranji sa Republikom Srpskom, radi daljeg zajedničkog rada na zadate teme.

U okviru seminara biće održano puno zanimljivih edukacija, tema i panel diskusija, koje će savetodavci Srbije na uspešan način preneti poljoprivrednicima kako bi imali bolje rezultate na svojim gazdinstvima. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *