U EU za 10% manje korišćena mineralna đubriva nego godinu dana ranije

Količina mineralnih đubriva (azota i fosfora), korišćenih u poljoprivrednoj proizvodnji širom Evropske unije, iznosila je 9,8 miliona tona u 2022. godini, što je predstavljalo veliki pad (od 10,3 odsto) u poređenju sa prethodnom godinom, objavio je Evrostat.

Iz Kancelarije EU zadužena za statistiku dodaju i da kumulativni pad iznosi 15,9 odsto u odnosu na relativni vrhunac u 2017. godini.

Upotreba đubriva na bazi azota u poljoprivrednoj proizvodnji EU pala je na procenjenih 8,9 miliona tona u 2022. godini, što je ekvivalentno smanjenju od 9,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Najviše đubriva na bazi azota korišćeno je u zemljama koje su među glavnim poljoprivrednim proizvođačima u EU, posebno u Francuskoj (2,0 miliona tona) i Nemačkoj (1,1 milion tona).

Upotreba fosfatnih đubriva u poljoprivredi EU iznosila je 0,9 miliona tona u 2022. godini, što predstavlja pad od 17,9 odsto u poređenju sa 2021.

Zemlje sa najvećom upotrebom đubriva na bazi fosfora u poljoprivredi 2022. godine bile su Francuska, Španija, Italija i Rumunija, što je činilo oko polovine ukupne upotrebe Evropske unije.

Smanjenje upotrebe mineralnih đubriva u EU u 2022. delimično je povezano sa naglim porastom cena đubriva posle početka sukoba u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, navodi Evrostat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *