Turistički radnici traže ostavku ministarke Tatjane Matić

Inicijativa TAS – turističke agencije i turistički radnici Srbije, pokrenula je peticiju za hitnu i neopozivu ostavku resorne ministarke Tatjane Matić.

– Nakon više dopisa koje smo kao deo sektora turizma uputili resornoj ministarki Tatjani Matić i nakon izostanka odgovora, pokrenuli smo danas peticiju za ostavku ministarke za trgovinu, turizam i telekomunikacije, gospođe Tatjane Matić. Peticija je pokrenuta jutros u 9.30 časova i do podnevna sakupljeno je 13.453 potpisa – saopštila je Incijativa.

U saopštenju se navodi da “od trenutka kada je ministarka Tatjana Matić preuzela resor trgovine, turizma i telekomunikacija razumevanje i volja da se pomogne najugroženijem, turističkom sektoru, nije pokazana”.

– Sve vreme je rađeno suprotno. Izjava da je turističkih agencija previše direktno se kosi sa zakonskim regulativama naše zemlje da niko nema pravo da određuje broj privrednih subjekata na slobodnom tržištu. Tu izjavu je dodatno učvrstila na “pregovorima” sa osiguravajućim kućama na kojima ih je ohrabrila da naplaćuju polise agencijama po abnormalnim cenama koje su ni manje ni više 300% veće od cene koju su polise imale pre pandemije. Takođe, nekoliko puta se mešala u rad Fonda za razvoj Republike Srbije sa “urgencijama”. Time je direktno učestvovala u gašenju preko trećine svih registrovanih turističkih agencija – stoji u dopisu.

U tekstu se dalje tvrdi da je ministarka “lažnom vešću da je potpisala memorandum sa ministrom turizma Grčke o putovanju naših turista tokom letnje sezone u Grčku, uzbunila javnost, što se smatra krivičnim delom”.

– Po objavljivanju demantija od strane grčkog ministarstva za turizam da nije došlo do potpisivanja nikakvog memoranduma, izjava ministarke Tatjane Matić je odmah prepravljena na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i na svim postovima na društvenim mrežama – navodi se u saopštenju Inicijative TAS. Ministarki spočitavaju i “gotovo svakodnevno spinovanje informacije da je turizam potpomognut direktno sa 9,2 milijarde dinara”.

– U navedenu sumu je ubrojala kredite Fonda za razvoj (ukupna odobrena sredstva), subvencije koje je dobilo svega 90 turističkih agencija (manje od 10%), direktnu sektorsku pomoć gradskim hotelima, potom tu je zbirno navedena i ukupna pomoć za privredu koja je data u vidu isplate minimalnih ličnih dohodaka za radnike (isplata minimalaca/plate za radnike se u udžbenicima srednje ekonomske škole ne karakteriše kao pomoć privredi), itd – dodaje se u dopisu.


Zaključuje se da je do sada je zatvoreno preko 400 turističkih agencija, otpušteno preko 67% radne snage u turističkim agencijama, a preko 600 turističkih agencija se nalazi na ivici egzistencije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *