Turisti ne mogu do tvrđave

G. ĆIROVIĆ | 14. jun 2019.

Nabujali Ibar teško oštetio viseći, pešački most ka srednjovekovnom Magliču. Dva domaćinstva na desnoj obali reke ostala odsečena od sveta

Srednjovekovni grad Maglič privlačan posetiocima

ODLUKOM gradske Građevinske inspekcije u Kraljevu dotrajali viseći pešački most, kojim se sa obližnje magistrale prelazi na desnu obalu Ibra, ka srednjovekovnoj tvrđavi Maglič, u Ibarskoj klisuri, 25 kilometara od Kraljeva, zabranjen je za upotrebu i potpuno zatvoren žičanom ogradom.

Nabujali Ibar je gotovo uništio konstrukciju i teško oštetio noseće betonske stope, pa je tako odsekao od sveta domaćinstvo Jove Ćirice i Mileve Luković na desnoj obali reke.

– Daleko je da se pešači zaobilaznim putem i prugom. Namirnica imamo dovoljno, tu su nam i komšije s druge strane reke da nam priskoče u pomoć, ako nam nešto zatreba, naročito Jovu koji je invalid – priča Mileva Luković.

Prema njenim rečima, obišli su ih i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije, predlažući im da se privremeno presele u svoju kuću u Čibukovcu.

– Ne možemo da idemo nigde, jer moramo da se staramo o dve krave i junadima. Zasad nam ništa ovde ne nedostaje, tu smo gde jesmo, a nadležni neka se pobrinu da što pre osposobe ovaj, ili sagrade novi most – dodaje Mileva.

Ova ćuprija preko Ibra, zapravo, već nekoliko godina nema upotrebnu dozvolu, ali uprkos jasno i vidno istaknutoj tabli o zabrani, most je donedavno svakodnevno koristio veliki broj turista koji žele da posete srednjovekovnu tvrđavu.

Zatvoren most preko Ibra Foto G. Šljivić

– Postoji projekat da se napravi novi most i u našem je interesu da se ovaj problem što pre reši, a dok to ne bude učinjeno, postaraćemo se za Jovu i Milevu – kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

ATRAKTIVNO

IZGRADNjA novog i bezbednog mosta preko Ibra svakako je od velikog značaja za meštane ovog kraja, a i srednjovekovni Maglič bi, kao istorijsko-kulturni spomenik i atraktivna turistička destinacija, postao mnogo pristupačniji posetiocima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *