Trivan potpisao ugovore o dodeli sredstava za saniranje nesanitarnih deponija

    Kraljevu dvadeset milona dinara za realizaciju prve faze Projekta sanacije gradske deponije u Kraljevu sa radovima na eksploataciji pozajmišta materijala i izradom objekta za sakupljanje procednih voda.

5.decembar 2019. Beograd

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima gradova Kraljeva i Čačka i Opštine Trstenik, o dodeli sredstava za sufinasiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija na njihovom području. Na osnovu potpisanih ugovora, ovim lokalnim zajednicama dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 98.440.796,50 dinara, na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za dodelu sredstava Zelenog fonda RS. 

   Uspostavljanje celovitog sistema upravljanja komunalnim otpadom jedan je od najznačajnijih zadataka u zaštiti životne sredine što, između ostalog, podrazumeva  sanaciju, remedijaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija u Srbiji, rekao je ministar Goran Trivan na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora. Lokalne samouprave, pred kojima su značajni zadaci rešavanja pitanja u životnoj sredini, imaće i dalje punu podršku Ministarstva, koje je protekle i ove godine opredelilo više stotina miliona dinara kao pomoć u ovom procesu, naglasio je Goran Trivan

. Za rešavanje zbrinjavanja komunalnog otpada koje je jedno od prioritetnih pitanja, protekle godine Ministarstvo je dodelilo sredstva za 23 opštine, namenjene uglavnom izradi projektno-tehničke dokumentacije, dok je ove godine dodelilo sredstva za manji broj opština, ali u većem iznosu, koja će biti iskorištena i za izvođenje radova na sanaciji deponija.

 Izražavajući zadovoljstvo zbog realizacije projekata, i čestitke predstavnicima Kraljeva, Čačka i Trstenika, ministar Goran Trivan je naglasio da je za čitav proces veoma značajno razumevanje opštinskih i gradskih čelnika da su pitanja životne sredine jedna od odlučujućih u stvaranju kvalitetnijih i zdravijih uslova za život građana. „Naš problem je bilo suštinsko nerazumevanje stanja i potreba lokalnih samouprava, i mi to pokušavamo da promenimo“ naglasio je Trivan, i dodao da su u Srbiji u poslednjih deset godina  na čelo lokalnih samouprava došle nove generacije i novi ljudi koji razumeju koliko je životna sredina važna, i koliko je važno baviti se saniranjem nesanitarnih deponija i uspostaviti regionalne centre za upravljanje otpadom. „Ovo je praktičan način da se zaštiti životna sredina, i da naši građani dobiju pristojne uslove za život, i mi nećemo odustati od toga, bez obzira na teškoće kao što su nedostatak kapaciteta i nedostatak novca“, istakao je Trivan, i pozvao opštine da konkurišu za sredstva, jer će se lokalnim zajednicama pomagati bez izuzetka. Pri tom, naglasio je, sledeće godine na ovu pomoć moći će da računaju opštine koje same izdvajaju deo sredstava iz svojih budžeta za zaštitu životne sredine. 

Jedan od najvećih prioriteta je, pored izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i uspostavljanje sistema upravljanja komunalnim otpadom, zbog čega će Ministarstvo nastaviti da izdvaja i da povećava iznose namenjene u ove svrhe na lokalnom nivou, rekao je ministar Goran Trivan. 

Na javni konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda RS za sufinansiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija, odnosno smetlišta. pristiglo  je deset prijava lokalnih samouprava koje ispunjavaju uslove konkursa, a na osnovu konačne liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, dodeljena su sredstva za sufinansiranje tri projekta, u ukupnom iznosu od 98.440.796,50 dinara. Za Grad Čačak opredeljeno je 66.672.360,00 rsd koji će biti uloženi za realizaciju druge faze Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije – smetlišta Prelići Čačak; Gradu Kraljevu opredeljeno je 20.326.069,50 rsd za realizaciju prve faze Projekta sanacije gradske deponije u Kraljevu sa radovima na eksploataciji pozajmišta materijala i izradom objekta za sakupljanje procednih voda; i Opštini Trstenik 11.442.367,00 rsd, za realizaciju prve faze Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije postojeće nesanitarne opštinske deponije u Trsteniku.

Realizacijom ovih projekata i uspostavljanjem regionalnih centara za upravljanje otpadom, nesanitarne deponije u ovim mestima biće zatvorene, a krajnji plan lokalnih čelnika je da površine koje su danas prekrivene smećem, budu zelene oaze vraćene prirodi, sa pejzažnim vrednostima zelenog uređenog ambijenta, na zadovoljstvo građana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *