Traži se diler u Srbiji za prodaju kombajna beloruskog proizvođača

Zasedanje belorsukog dela Međuvladine belorusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, održano je prošle nedelje, u petak, 29. maja.

U formatu video-konferencije, kako je objavila eKapija kojoj je predsedavao ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Republike Belorusije Vladimir Koltovič sa učešćem ambasadora Belorusije u Srbiji Valerija Briljova i predstavnicima nadležnih ministarstava i beloruskih preduzeća, bilo je razmotreno stanje bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, problematična pitanja izvoza beloruskih proizvoda u Srbiju, kao i tok realizacije dogovora po rezultatima zvanične posete Beogradu Predsednika Republike Belorusije Aleksandara Lukašenka u decembru 2019. godine.
– Uzimajući u obzir ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, ukidanje karantinskih mera u obe zemlje i obnavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja, beloruski proizvođači su spremni za unapređenje poslovnih kontakata, aktivnu realizaciju zajedničkih projekata, kao i pronalaženje novih perspektivnih pravaca saradnje – navodi se na sajtuAmbasade Belorusije u Srbiji.
Biće nastavljen rad na povećanju obima izvoza u Srbiju proizvoda MAZ-a, MTZ-a, BelAZ-a, BMZ-a, Mogiljovhimvolokona i Belšine.U toku je pronalaženje novog dilera u Srbiji za preduzeća Gomseljmaš u cilju plasiranja u region beloruskih kombajna.
Istaknuto je proširenje spiska beloruskih prehrambenih proizvoda koja se izvoze u Srbiju. Pri završetku je procedura odobravanja za izvoz u Srbiju beloruskih mlečnih proizvoda i prerađevina od živine.
Perspektvini pravci su i dalje kooperacija, poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo, farmacija, kreditno-finansijske i bankarske sfere.
U okviru planiranog za drugo polugođe 2020. godine 12. zasedanja Međuvladine belorusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju u Beogradu planirano je da se održi velika prezentacija beloruskog industrijskog potencijala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *