Traktor STEYR Konzept nagrađen priznanjem 2020 MUSE Design Award

Datum kreiranja petak, 08 maj 2020

Na osnovu 3.820 prijava iz 50 država STEYR Konzept nagrađen je prestižnim priznanjem Platinum Award u okviru takmičenja 2020 MUSE Design Award. Pobednički model je kreacija CNH Industrial Design i STEYR Traktoren tima u saradnji sa timom za Inovacije Agriculture & FPT Industrial.  

MUSE Creativ i MUSE Design Award su globalna takičenja posvećena kreativnosti i provesionalnom dizajniranju u različitim industrijama. -Pojedinici koji učestvuju na takmičenju su zaista otelotvorenje duha inovacija, kaže Kenjo Ong direktor oba takmičenja i dodaje da je privilegija nagraditi ljude koji stoje iza STEYR Konzep za njihov monumentalni rad. Drgaoceno je iskustvo biti svedok onog šta ovi kreativci rade.

Dizajneri su stvorili viziju za budućnost. Krenuli su od temelja odakle svaki element ima svoju funkciju, a svaki oblik je sa stilom. Od inovativne strukture četvorougaonog nosača s nezavisnim vešanjem do samog tela traktora. Površina je tehnička, a opet “protiče”. Stajling daje osećaj kvaliteta i preciznosti, a istovremeno i dinamičnosti. Ključni istorijski elementi dizajna predstavljeni su na konceptualan način. Konstrukcija kabine odlikuje se spoljnom belom bojom kao i “asimetričnim roštiljem”. Unutar je minimalistički dizajn upotpunjen informacijama koje su prikazane na providnim ekranima  koji obezbeđuju maksimalnu preglednost kreairajući tako kabinu u kojoj rukovalac može da uživa u svom radu bez greške. To je dizajn usresređen na kupca koji obezbeđuje dodatnu vrednost za povećanje produktivnosti.  

STEYR Konzept postavlja temelje nove generacije traktora. To je sveobuhvatna projektna studija o tome kakva bi mogla biti budućnost u proizvodnji traktora, a koja se temelji na saradnji sestrinskih kompaija  CNH Industrial i FPT Industrial. STEYR inžinjeri su razvili STEYR Konzept kombinujući inovativne tehnilogije na jedinstven način kako bi stvorili ekološki prihvatljiv, a opet efikasan i pre svega funkcionalan koncept traktora.

Srž koncepta predstavlja modularni hibridni električni pogon, koga čini motor sa unutrašnjim sagorevanjem, generator i nekoliko električnih motora od kojih se rad svakok kontriliše nezavisno i koji svaki “šalje” energiju tamo gde je to potrebno. Ovaj koncept traktora, koji je dizajniran u Industrial Design Centar  ima ugrađen četvorocilindrični dizel motor visokih performansi. Izbor komponenti kreira vozilo kompaktnog dizajna i dozvaljava optimalnu preglednost vozila. Jasan dizajn arhitekture vozila omogućava primenu pametnih rešenja kao što je pogon na sva četiri točka ili unapređen koncept suspenzije. Ovo će omogućiti korisnicima najširi niz predsnosti u budućnosti, uključujući i unapređenje komfora u vožnji, dodatnu fleksibilnost i opcije kao i neuporedive performanse kako pri radu na poljima tako i kretanju na putevima.

STEYR Konzept karakteriše inovativna arhitektura koju je razvio FPT Industrial Innovation tim, a koja podrazumeva i ugradnju kompaktnog četvorocilindričnog motora zapremine 4,5 litara koji je zamenio šestocilindrični motor koji se tradicionalno ugrađivao u traktorima ovog ranga. Motor radi optimalnom brzinom i prenosi energiju na je generator za punjenje baterija. Motor nije u direktnoj vezi sa točovima, a prenos snage na točkove je obezbeđen preko četiri električna motora direktno  instalisanim na glavčinama točka.  STAYR Konzept je opremljen sa NEF45 motorom koji isporuluje maksimalnu snagu 150 kW dok se  u hibridnom modu koji povećava snagu dostiže maksimalno 250 kW. Ovaj koncept vozila može doprineti uštedi goriva od 10 % u poređenju sa korišćenjem samo dizel motora.

M.Antansković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *