Svetski lideri overili deklaraciju za borbu protiv klimatskih promena

Objavljeno: 25.09.2019

Svetski lideri usvojili su na Samitu Ujedinjenih nacija (UN) deklaraciju pod nazivom “Spremni za deceniju rada i rezultata ka održivom razvoju” kojom su pozvali na deceniju ambicioznog rada kako bi se do 2030. godine ostvarili Ciljevi održivog razvoja kojim se lideri vlada, preduzeća i civilnog društva obavezuju na “dalekosežne korake u suprotstavljanju klimatskim promenama”.

Foto: Izvor: Wikipedia commons / Ujedinjene nacije

Oni su se ovime obavezali da će obezbediti finansiranje, poboljšati sprovođenje na nacionalnom nivou i osnažiti institucije da dostignu ciljeve do zacrtanog roka.

Neki od koraka koji će biti preduzeti uključuju povećanje energetske efikasnosti i podršku održivim, ekološkim sistemima hlađenja, očuvanje i obnovu morskog i kopnenog ekosistema, podsticanje regenerativne poljoprivrede i „ozelenjavanje“ lanca snabdevanja, pomoć u zapošljavanju, unapređenje zdravlja i pospešivanje rodne ravnopravnosti.

“Decenija rada i rezultata je prilika da ispunimo istorijsko obećanje Agende do 2030. i da obezbedimo kolektivno, globalno delovanje i zajedničku odgovornost. Moramo da delamo – da se borimo zajedno i u korist svih”, rekao je predsednik Generalne skupštine UN Tidžani Muhamed-Bande, koji je samit i sazvao, saopštila je Kancelarija UN u Srbiji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, kako je navedeno, apelovao na države članice da ispune ono na šta su se obavezale i pozvao sve sektore u društvu da se angažuju na ostvarivanju Agende do 2030. godine.

Kako se navodi u saopštenju, na samitu su posebno istaknute obaveze koje su preuzele pojedine zemlje, uključujući Brazil koji je u obavezi da do 2030. godine smanji prevremenu smrtnost od nezaraznih bolesti za trećinu, zatim Finsku da postane neutralna u pogledu oslobađanja ugljen-dioksida i Mladivi koji su pokrenuli partnerstvo sa određenim organizacijama da bi izgradili nacionalni okvir za rad na većem broju ciljeva.

Kompletan spisak sa više od 100 mera za brže ostvarivanje ciljeva možete pročitati ovde.

Agenda održivog razvoja do 2030. godine je najambiciozniji poduhvat jednoglasno usvojen 2015. godine, a cilj mu je da transformiše svet, podstakne prosperitet i obezbedi dobrobit svih ljudi, uz istovremenu zaštitu životne sredine.

U Godišnjem izveštaju generalnog sekretara o napretku, kao i u Globalnom izveštaju o održivom razvoju, koji je sastavila grupa nezavisnih naučnika i koji je objavljen pre Samita, utvrđeno je da postoji opasnost da se dosadašnji napredak poništi zbog rastućih društvenih nejednakosti i potencijalno nepovratnog efekta promena klime i gubitka biodiverziteta.

Podsetimo, ranije ove nedelje otvoren je Samit o klimatskim promenama u Ujedinjenim nacijama, a na samom početkugovorila je i mlada aktivistkinja Greta Tunberg, koja je širom sveta pokrenula ekološke proteste “Petkom za budućnost“. Svetski lideri su u svojim govorima obećali da će uraditi više da se spreči da zagrevanje sveta dostigne još opasnije nivoe.

Krajem prošle nedelje širom sveta organizovani su protesti pod sloganom “Petkom za budućnost”. Ovi protesti inspirisani su aktivizmom švedske tinejdžerke Grete Tunberg koja je tokom protekle godine organizovala nedeljne demonstracije pozivajući svetske lidere da pojačaju napore u borbi protiv klimatskih promena. Protest mladih održan je i u Srbiji.

Izvor: Beta, Insajder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *