Švajcarska formula za usklađivanje penzija biće korigovana – Predlaže se uvođenje garantne penzije

Ilustracija (Foto: Ruslan Guzov/shutterstock.com)

Postignuta je saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za usklađivanje penzija i predlaže se uvođenje neke vrste garantne penzije, kao specijalnog socijalnog davanja, rekao je ministar za brigu o selu u Vladi Srbije Milan Krkobabić.

On je na TV Prva rekao da je švajcarska formula bio bitan iskorak da se otkloni arbitrarnost i da se znaju pravila po kojima se penzije usklađuju. Krkobić je rekao da ipak švajcarska formula nije idealna, kao što ništa nije idealno.

– Slabosti su jednostavne: na duži rok penzije gube trku sa zaradama. Zarade rastu 10,6%, penzije rastu 5,9%. Računica je jednostavna i tu ne treba mnogo pameti – rekao je Krkobabić.

Takođe kaže da se povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija.

– Ako imate penziju od 100.000 dinara, a raste 5,9%- to je 5.900 dinara. Ako imate penziju od 10.000 dinara, ona raste 590. To su neke nepravilnosti na koje ukazujemo – dodao je Krkobabić.

On je rekao da su tu i ljudi koji neće ostvariti pravo na penziju iz razlicitih razloga – nemaju godine života, nemaju godine staža, nisu radili, nisu uplaćivali.

– Ima ih veliki broj, a od nečega moraju da žive. Naš stav je da tu moramo da damo neku vrstu garantne penzije, to je vrsta specijalnog socijalnog davanja – rekao je Krkobabić.

Naveo je da je to nedavno u Hrvatskoj definisano i iznosi 106 EUR. – Pošto se mi takmičimo s Hrvatskom i u BDP-u i u sličnim stvarima, evo moj predlog je da razmislimo da to bude bar 107 EUR – rekao je Krkobabić, koji je i predsednik PUPS-a. Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *