Sunovrat proizvođača mleka: Prosečna otkupna cena 30 dinara a proizvodna 56!

Farmeri, proizvođači mleka, hitno traže povećanje otkupne cene mleka, jer pri sadašnjim cenama svakim danom prave sve veće gubitke, poručeno je sa skupa koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine

Gotovo stotinu farmera okupilo se u Privrednoj komori Vojvodine nezadovoljno stanjem u sektoru proizvodnje mleka. Oni pre svega traže povećanje otkupne cene mleka što je obrazložila predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije, Sanja Bugarski.

“Ono što je najveći problem je cena sirovog mleka, koja je poslednjih šest godina nepromenjena. Prosečna cena mleka koju nama otkupljivači plaćaju je 30 dinara, a proizvodna cena prema kalkulaciji sa farme od 30 krava je 56 dinara, pa sada vi vidite kako je nama.”

sanja bugarski, foto: đorđe simović

Udruženi proizvođači mleka zatražili su od vlade da proglasi vanredno stanje u oblasti proizvodnje sirovog mleka jer, kako kažu, situaciju u tom sektoru nikada nije bila lošija.

Savez udruženja odgajivača goveda Srbije uputio je molbu predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da po hitnom postupku proglasi vanredno stanje pošto je situacija alarmantna, jer su mnogi farmeri doživeli bankrot i sada traže bilo kakvu pomoć od države, rekla je predsednica saveza Sanja Bugarski.

Farmeri su, između ostalog, zatražili od vlade i da propiše minimalnu cenu sirovog mleka.

“Već dve godine imamo problem sa kovidom, gde smo morali da radimo i tada nismo mogli da dignemo glas i da tražimo spas, ali u poslednja tri meseca se dešava nenormalan poremećaj na tržištu izazvan globalnom cenom žitarica”, navela je Bugarski i dodala da farmeri ne mogu da hrane životinje skupom hranom, a da proizvode jeftino mleko.

Upravo zbog cene, ona je zatražila da država pomogne mnogobrojnim proizvođačima mleka u Srbiji.

“Prerađivači nisu naišli na razumevanje vlasti u protkelih šest godina, mi smo pokušavali u više navrata da razgovaramo, ali dobijali smo uvek negativan odgovor, nemamo način na koji bismo mogli da utičemo na cenu svojih proizvoda”, navela je Bugarski, navodeći nedostatak komunikacije između izvršne vlasti i proizvođača mleka kao veliki problem.

nedeljko trivunović, foto: đorđe simović

Proizvođač mleka iz Mošorina Nedeljko Trivunović naveo je da je samo u južnom Banatu sa radom prestalo 40 farmi krava, te da takva sudbina očekuje i njegovo selo, Mošorin, koje je poznato po uzgoju krava.

“Verujte da je za nas krava bila sveta životinja kao u Indiji, ali danas smo došli do situacije da mnogi naši farmeri prodaju krave. Ne prodaju oni krave zato što ih ne vole, nego zato što ne mogu izdržati sa ovom cenom mleka. Ja ću vam reći da je samo u Mošorinu jedan uzgajivač prodao 100 krava, mlad čovek koji ima sve uslove za rad,” naveo je Trivunović.

Dodaje da je taj farmer proizvodio više od 300.000 litara mleka godišnje i da se sada seli u Nemačku.

Sastanku farmera je prisustvovao pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić koji rekao da će država pomoći poljoprivrednicima kada se usvoji Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda. On će omogućiti da država interveniše kada cene hrane padnu ispod proizvodnih. Međutim, realno je očekivati da se iznos novca za te namene, koji nije mali, obezbedi tek novim budžetom za 2022. godinu.

Sekretar za stočarstvo Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović napomenuo je da je pre mesec dana osnovana Sekciju za proizvođače mleka pri PKS, koja je targetirala sve probleme sa kojima se suočavaju proizvođači mleka.

“Proizvodnja mleka je sigurno najzahtevnija grana stočarstva po svakom parametru, cene mleka nisu duži niz godina menjane, jednostavno došlo je do poskupljenja cene hrane za životinje, tako što su poskupeli kukuruz i sojina sačma i sve to je rezultiralo ovakvim stanjem”, naveo je Budimović.

On je podsetio da je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, potpisan ugovor koji omogućava nesmetan uvoz mleka u Srbiju, ali i svih ostalih proizovda.

“Mi imamo u prošloj godini negativan bilans uvoza mleka od nekih 20 miliona evra, što prevedeno u kilograme i tone predstavlja ogromnu količinu, pogotovo jer su to proizvodi koji mogu dugo da stoje – to su puter, mleko u prahu i sirevi”, dodao je Budimović podsetivši da se u Srbiji broj muznih krava smanjuje, te da se takav trend pada od oko tri odsto godišnje beleži već deset godina u nizu, ali da je proizvodnja mleka ostala na istom nivou.

Prema njegovo oceni, to znači da domaći farmeri rade dobro i da znaju svoj posao, te da je proizvodnja mleka na nivou od oko 1,7 milijardi litara na godišnjem nivou.

Ističe da svi moraju shvatiti da je mleko strateška sirovina i osnovna namirnica.

“Pored osnovnih činjenica kao što su udruživanje, zajednički nastupi na stranim tržistima, koje mogu pomoći farmerima, svi treba da znaju i da država koja daje novce za podsticaj ove proizvodnje jeste učinila dosta toga, kada se sabere novac po hektru, po umatičenom grlu, po premiji za mleko. Ne kažem da je to mnogo, ali je dosta toga odvojila, treba taj novac vratiti u samu proizvodnju, u samu poljoprivredu, odnosno u mlekarsku industriju”, naveo je Budimović iz PKS-a.

On je dodao i da je nužno organizovati otkupe mleka prema kvalitetu, kako ne bi identičnu premiju dobijali i oni koji se trude da unapređuju proces proizvodnje i modernizacije farmi, a samim tim i kvalitet mleka, kao i oni koji gotovo ništa ne ulažu u kvalitet svog sirovog mleka.

Nakon sastanka proizvođači mleka su izdali Saopštenje za novinare.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Nakon današnjeg održanog sastanka u Novom Sadu na zahtev i poziv udruženih proizvođača mleka Srbije sa predstavnicima Ministarstava, PKS i prerađivača zaključak je sledeći: Pod hitno zahtevamo od predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić da proglasi vanredno stanje u sektoru mlečnog govedarstva i da nas hitno primi na zajednički sastanak gde bismo zajedno sa nadležnim Ministarstvom izložili problematiku sa ciljem da se zaštiti domaća proizvodnja i da se uvede minimalna cena koštanja sirovog mleka.      Đorđe Simović / poljoprivreda info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *