Stočari traže veće subvencije na krave i junice od predviđenih 40.000 dinara

Proizvođači mleka u Srbiji osnovali su nacionalnu asocijaciju i od države će tražiti da poveća subvencije za krave sa predloženih 40.000 dinara po grlu na 55.000 dinara, a za junice sa 40.000 dinara na 150.000 dinara, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije i član novoosnovane asocijacije, Milija Palamarević.

On je za agenicju Betu rekao da je nerazumno da država subvencioniše uvoz junica sa 170.000 dinara, već deset godina.

– Tražimo da se podstakne domaća proizvodnja junica sa 150.000 dinara, umesto što je Ministarstvo poljoprivrede predložilo 40.000 dinara. Da li je realno i pametno da država podstiče uvoz junica, umesto da stimuliše domaću proizvodnju sa 20.000 dinara manje nego što daje na uvoz – upitao je Palamarević.

Dodao je da odgoj junice traje tri godine da bi se otelila i bila za mužu i da u tom periodu od nje nema nikakvih prihoda, a da su troškovi izuzetno visoki.

On je kazao da stočari traže od države i da se goveda čipuju i iz registra izbaci oko 70.000 „fiktivnih“ krava na koje se dodeljuje subvencija.

Ta sredstva bi, kako je rekao, mogla da se iskoriste za povećanje subvencija na domaće krave i junice.

Palamarević je kazao da su stočari zadovoljni premijom na mleko od 19 dinara po litru, a da će u slučaju da država odbije njihov zahtev za povećanje subvencija po grlu preduzeti radikalne mere borbe za realizaciju njihovih zahteva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *