Stara semena Zlatiborskog okruga su na sigurnom: Čuva ih banka

Zlatibor — Radi očuvanja starih semena biljaka i životinja postoje banke semena, a i Zlatiborski okrug ima svoju, navodi Borko Pavić iz Organskog sela iz Gorjana.

Izvor: Zoom UE nedelja, 14.06.2020.

Gotovo da nema države, koja nema svoju Banku semena starih biljnih i životinjskih vrsta.

Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo iz Gorjana kod Užica je osnovao Banku semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, sa ciljem očuvanja i umnožavanja starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta, sorti i rasa.

“Prva grupa poslova, realizovala bi se u perodu april – maj – jun 2020. godine i obuhvata aktivnosti na pronalaženju, sadnji i gajenju starih povrtarskih i ratarskih biljaka na više poljoprivrednih gazdinstava u dragačevskim selima, kako bi sačuvali i umnožili ova semena, jer povrće i ratarske biljke, nestaju mnogo brže nego voće, pošto se radi o jednogodišnjim biljkama. Ako se jedne godine ne sačuva i umnoži seme, praktično se ta vrsta ili sorta gubi”, kaže Pavić.

Druga grupa poslova, realizovala bi se u perodu april – decembar 2020. godine i odnosi se na pronalaženje, popisivanje i sakupljanje podataka o postojanju starih voćnih i životinjskih vrsta, sorti i rasa, kako bi znali šta je sačuvano, sa čim se raspolaže i kako bi se mogao planirati dalji rad Banke starih semena, prenosi portal Zoom UE.

“Na razvoju Banke semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, dogovorena je saradnja sa Nacionalnom Bankom biljnih gena Srbije, Nacionalnom Bankom biljnih gena Slovenije i Nacionalnom Mrežom za biodiverzitet, ekologiju i poljoprivredu Grčke, kao i drugim brojnim pojedincima i organizacijama iz Srbije i inostarnstva”, dodaje Pavić.

Bliže informacije mogu se dobiti na elektronsku adresu: crpos.organskoselo@gmail.com Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo – Gorjani, Užice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *