Šta je listerija i da li je opasna?

Pod listeriozom pre svega se misli na oboljenja koje izazivaju pripadnici roda Listeria, a od kojih je najpoznatija Lysteria monocytogenes. To je gram pozitivni, ubikvitarni mikroorganizam, a može biti povezan sa oboljenjima ljudi koje su povezane sa konzumiranjem hrane i vode koji su kontaminirani sa ovim mikroorganizmom.

Temperatura frižidera ne sprečava rast ovog mikroorganizma, ali visoka temperature ga uništava (70 stepeni u trajanju od 2 min). U toku procesa proizvodnje moguća je kontaminacija kontaktom sirovina i kontaminiranih površina na kojima može da se nalazi uzročnik.

Na osnovu podataka Centra za kontrolu bolesti SAD (CDC), namirnice kod kojih je najčešće utvrđena listerija su: meki sirevi (sa niskim sadržajem soli, niskim kiselinskim stepenom i većim sadržajem vode), meso, suhomesnati i fermentisani proizvodi koji nisu termički obrađeni, paštete i mesni namazi, hladno dimljena riba, dinje, prokelj, nepasterizovano mleko i proizvodi od njega. https://www.cdc.gov/listeria/prevention.html

Najčešće se bolest dijagnostikuje kod trudnica, novorođenčadi, starije popupalcije, kao i kod imunokompromitvanih osoba.

Može se javiti u dva oblika- prvom, lakšem u vidu gastrorenteritisa, povišene temperature,glavobolje, bolovi u stomaku. Druga forma je teža, sa simptomima povišane temperature, ukočenog vrata, konvulzije, paraliza, poremećaj svesti koje jsu posledice upale mozga i moždanih ovojnica.

Na osnovu poslednjeg objavljenog izveštaja Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) za 2022.godinu, zabeleženo je 2770 detektovanih slučajeva listerioze, što predstavlja trend porasta. Nemačka, Francuska i Španija su bile zemlje sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva (548, 451,437), što čini oko 52% od ukupnog broja prijavlljenih slučajeva.

U ovom periodu zabeleženo je 28 smrtnih slučajeva koji se vezuju za infekciju ovim uzročnikom.

Laboratorija naučnog instituta za veterinarstvo. “ Novi Sad” u svom svakodnevnom radu primenjuje propisane metode za kontrolu bezbednosti hrane, u okviru kojih se sprovodi kontrola prisustva listerije u dostavljenim uzorcima hrane u kontroli prometa hrane. Izvor-Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad/ S.C.

Опис фотографије није доступан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *