SLOVENIJA ODOBRILA PAKET POMOĆI RADNICIMA I u junu

Slovenački parlament odobrio je novi paket državne pomoći zbog krize izazvane korona virusom prema kojem će radnici i u junu dobiti subvencionisane plate, a prihvaćena je i dodela „vaučera“, kao pomoć turizmu.

Novim zakonskim paketom pomoći, zaposleni u poduzećima koje je pogodila kriza i kod kuće su „na čekanju“ i dalje će kao i prethodna dva meseca dobijati subvencionisanu platu do 80 odsto iznosa, ali samo još u junu, a ne i naredna tri meseca, kako je predlagala opozicija.

Osim toga, uvedena je i nova mera subvencionisanja skraćenog radnog vremena koja će moći da se koristi do kraja godine.

Cilj ovih mera je da se sačuvaju radna mesta, posebno u delatnostima koje su najviše pogođene krizom, a među kojima su turizam, ugostiteljstvo, kao i „cluster“ preduzeća vezana za autoindustriju.

Novim paketom pomoći za prevazilaženje posledica epidemije Covid-19 od oko milijardu evra, predviđeno je više od 360 miliona evra za izdavanje besplatnih „turističkih vaučera“.

Vaučere će dobiti svi stanovnici, punoletni će dobiti bon u vrednosti 200 evra, a maloletni od 50 evra i moći će da ih iskoriste do kraja godine za noćenje u jednom od domaćih turističkih kapaciteta.

Cilj te mere je da se pomogne domaćem turizmu da „preživi“ sezonu u kojoj će prema očekivanjima biti znatno manje stranih turista koji inače ostvare dve trećine ukupnih noćenja.

Ministar ekonomije Zdravko Počivalšek rekao je da će slovenačkom turizmu za oporavak biti potrebno pet godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *