Ratarstvo Reč struke Tehnologije

SEJATI SAMO DEKLARISANO SEME PŠENICE

21 septembar 2020 20:07

Ulaganje u setvu nije trošak već investicija, rečeno je danas na konferenciji za novinare organizovane u cilju promocije kampanje “Sejati samo deklarisano seme pšenice”, koju Ministarastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje u saradnji sa stručnjacima Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta za kukuruz “Zemun Polje” i Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama Srbije.

Cilj ove kampanje, kako je rekao pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević, jeste da se putem edukacije, koju će na terenu sprovoditi savedovdci, podigne svest poljoprivrednika o značaju upotrebe deklarisanog semena i poveća njegova upotreba, a smanji, po mogućstvu potpuno eliminiše korišćenje takozvanog semena s tavana. Krajni ishod ove kampanje jeste stabilna proizvodnja kvalitetene pšenice.

A da je kvalitet srpske pšenice poslednjih godina umanjen potvrdio je i prof. dr Miroslav Malešević, koji je čitav svoj radni vek posvetio proučavanju agrotehnike gajenja strnih žita. On je rekao da u biljnoj proizvodnji sve počinje od semena, pa je tako i u gajenju pšenice, naglašavajući pritom da je osim upotrebe deklarisanog semena veoma važan i izbor sorti. Da poljoprivrednici sve više treba da se opredeljuju za kvalitetnije sorte, odnosno da potencijal za rodnost ne treba da bude najvažnija osobina prilikom izbora sorti, kao što je to sada kod većine proizvođača  slučaj. Uz pravilan izbor sorti i primenu  preporučene agrotehnike  moguće je povećati prosečan prinos iznad pet tona po hektaru. Da bi se to ostavarilo , rekao je prof. dr Malešević, nisu potrebna povećana ulaganja, već samo sprovoditi ono što struka preporučuje.

Prof. dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, koji radi na oplemenjivanju stranih žita na otpornost prema patogenima naglasio je da  upotreba “semena s tavana” nosi veliki rizik ne samo na prinos i kvalitet već i zdravstvenu ispravnost zrna. Potvrđeno je, kako je rekao, da zrno pšenice napada oko 50 patogena. Zbog toga je veoma opasno da proizvođači merkantilnu pšenicu iz sopstvene proizvodnje tretiraju fungicidom po svom nahođenju i to seme koriste za setvu. Zato je veoma važno da se  proizvodnja semena uvede u legalne tokove i da sve ono što se koristi kao seme mora da prođe fitosanitarnu kontrolu i dobije potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti.

U realizaciji kampanje “Sejati samo deklarisano seme pšenice” značajnu ulogu ima Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda pod čijim okreljem su Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije, čiji savetodavci će direktno na terenu u razgovoru s poljoprivrednicima ukazivati na štetnost upotrebe “semena s tavana” i prednosti korišćenja deklarisnog semena. Njihova uloga, kako je rekla prof. dr Snežana Janković, pomoćnik direktora IPN, jeste edukativna, a to je i cilj ove kampanje da znanje stigne do svakog poljoprivrednika.

I dr Vesna Kandić, oplemenjivač iz Instituta za kukuruz “Zemun Polje”, istakla je važnost upotrebe deklarisanog semena, kao i spremnost ove selekcionarske kuće da pomogne u realizaciji ovog projekta. “Poljoprivrednik”.J. C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *