Saopštenje za javnost Kraljevačkog razvojnog centra

Obezbedite obavezno uključivanje udruženja građana u izradu planskih dokumenata u energetskom sektoru grada Kraljeva Za koji dan će se navršiti godina dana od kada je Gradsko veće grada Kraljeva donelo Pravilnik o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta grada Kraljeva (Sl.list grada Kraljeva broj 8.od 27.2.2023.g) Na njegovoj primeni nije urađeno ništa ,ili javnost o tome nije adekvatno obaveštena.
Ovo je, još jedna, potvrda da prakse upravljanja sistemom javnih politika u gradu Kraljevu kao lokalnoj samoupravi, karakteriše izostajanje učešća građana i organizacija civilnog društva u procesima njihovog kreiranja i sprovođenja.To je u suprotnosti sa načelom javnosti i partnerstva definisanim u Član 3. stav 11. Zakon o planskom sistemu Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 30/2018) koje ,pored stalog,podrazumeva učešće građana i organizacija civilnog društva u procesima kreiranja i sprovođenja javnih politika.Njihovo učešće u ovim procesima utemeljeno je i u brojnim normama počevši od člana 53. Ustava Republike Srbije.
Pored pravnog osnova jednako važan razlog je i to što bi civilno društvo, svojim učešćem u upravljanju sistemom javnih politika u gradu Kraljevu ,doprinelo svakom od ključnih elemenata dobrog upravljanja. Predstavnici civilnog društva , mogu svojim znanjem, iskustvom , ekpertizom, učešćem i predlozima da doprinesu povećanju kvaliteta dokumenata javnih politika i propisa i njihovoj boljoj implementaciji.
Navedeni, a i niz drugih argumenata datih u Analizi učešća civilnog sektora u procesima izrade i sprovođenja dokumenata javnih politika u oblasti energetike i energetske efikasnosti grada Kraljeva za period 2019 – 2023.godine (vidi OVDE),bili su razlog da udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“ inicira predlog koji ima za cilj da se otpočne sa promenama postojećih praksi upravljanja sistemom javnih politika u gradu Kraljevu.
Pravilnikom o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta grada Kraljeva predviđeno je da se imenuju članovi Saveta za energetiku i energetsku efikasnost od kojih jedan treba da bude „predstavnik nevladinih organizacija koje se bave energetskom efikasnosnošću i zaštitom životne sredine.“
Izbor/imenovanje člana Saveta za energetiku i energetsku efikanost koji treba da bude predstavnik nevladihih organizacija je prilika da se otpočne sa promenama postojećih praksi upravljanja sistemom javnih politika u gradu Kraljevu.
Utvrđivanjem kriterijuma za njegov izbor/imenovanje, raspisivanjem Javnog poziva na sajtu grada Kraljeva i pozivom upućenim udruženjima građana iz Kraljeva, koje se bave energetskom efikasnosnošću i zaštitom životne sredine, da predlože kandidata za člana Savet za energetiku i energetsku efikasnost grada Kraljeva treba otpočeti proces promena praksi upravljanja sistemom javnih politika u gradu Kraljevu. Udruženje građana Kraljevački razvojni centar