SAOPŠTENJE GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

21.04.2020.

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva, u skladu sa epidemiološkom situacijom, održao je elektronsku sednicu na kojoj je konstatovano sledeće:

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je neizmenjena u odnosu na prethodni dan, i s obzirom da su svih 61 jučerašnjih uzoraka negativni, na teritoriji grada Kraljevai i dalje ima ukupno 26 potvrđenih slučajeva. Danas se, na testiranje u Veterinarski specijalistički institut, šalje 42 uzorka iz Kraljeva, a rezultati se očekuju u toku sutrašnjeg dana.

Zabrana kretanja na teritoriji grada Kraljeva tokom jučerašnjeg dana je protekla bez problema. Protiv jednog lica podneta je prekršajna prijava zbog kršenja zabrane kretanja, dok nije bilo slučajeva kršenja mere samoizolacije. Kada se posmatra celokupan period zabrane kretanja, koji je započeo od petka u 17.00 časova i trajao do utorka u 5.00 časova (ukupno 84 časa zabrane kretanja), ukupno 15 lica je prekršilo zabranu kretanja i protiv istih je podneta odgovarajuća prekršajna prijava. U istom periodu, nije bilo zabeleženih slučajeva kršenja mera samoizolacije, lica kojima je ova mera izrečena.

Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije od danas nastavljaju redovne aktivnosti na kontroli primene propisa i odluka, a naročito onih donetih u vanrednom stanju, u cilju sprečavanja i širenja epidemije zarazne bolesti „Covid-19“, sa posebnim akcentom na kontrolu šetališta i parkova, kao i održavanja higijene u stambenim zgradama. Tokom prethodnih dana, pripadnici komunalne milicije su u više navrata morali da reaguju usled nepoštovanja mere održavanja međusobnog rastojanja. Apelujemo na sve sugrađane da poštuju propisane mere o zabrani okupljanja i zajedničkog kretanja više od 2 lica, kao i o zabrani korišćenja parkova i javnih površina pogodnih za rekreativne sportske aktivnosti, jer kršenje navedenih mera povlači i određene sankcije.

Crveni krst Kraljevo će danas nastaviti sa aktivnostima na pružanju podrške pri kupovini namernica i lekova, kao i distribucije paketa pomoći, kojih je do sada podeljeno ukupno 450, socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

Centar za socijalni rad nastavlja podelu paketa za korisnike tuđe nege i pomoći, a nastavlja se i sa redovnim aktivnostima prema korisnicima. Tokom praznika rađene su samo hitne intervencije.

Od ponedeljka, 20.04.2020. godine, započet je 5. krug dezinfekcije stambenih zgrada, uz stručan nadzor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i odrađen je tretman 700 stambenih zgrada. Paralelno sa dezinfekcijom na gradskom i prigradskom području, u saradnji sa Savetima MZ, vrši se i dezinfekcija na seoskim područjima. U utorak, 21.04.2020. godine, nastaviće se sprovođenje epidemioloških mera i na ostalim stambenim zgradama. Očekuje se da se 5. krug dezinfekcije završi u sredu, 22.04.2020. godine. U skladu sa potrebama, od utorka, 21.04.2020. godine, izvršiće se postavljanje jednog rezervoara u Čukojevcu, u blizini crkve, pored glavnog puta na putnom pravcu Čukojevac – Godačica.

Civilna zaštita apeluje na sve upravnike stambenih zajednica, da odrede lice ili na drugi način obezbede redovno održavanje postavljenih dezo barijera, odnosno natapanje istih dezinfekcionim sredstvom, kao i održavanje higijene unutar objekta, a sve u cilju efikasnijeg dejstva preduzetih dezinfekcionih mera.

Građani i dalje mogu da samostalno preuzimaju dezinfekciono sredstvo natrijum hipohlorit (NaOCl) sa sledećih lokacija:

SPISAK LOKACIJA ZA PREUZIMANJE SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU

Rbr       MZ            Lokacija

1           Grdica                   Ukrštanje ulica Tike Kolarevića i Mladog radnika(ispred prodavnice)

2              Jarčujak  Ispred kafane „Evropa“

3              Oplanići Ispred doma kulture Oplanići

4              Roćevići Preko puta OŠ „Jovan Dučić“

5              Mrsać                   Ispred doma kulture Mrsać

6              Vitkovac                Ispred doma kulture Vitkovac

7              Godačica                Ispred strugare „Vudstok“

8              Stara čaršija           Pampula

9              Centar                  Trg Jovana Sarića

10            Ribnica  Ispred doma kulture Ribnica

11            Mataruška Banja  Autobuska stanica

12            Ušće                    Ispred doma kulture Ušće

13            Vrba                    Ispred DVD Vrba

14            Ratina                 Ispred doma kulture Ratina

15            Kamenica               Ispred doma kulture Kamenica

16            Bukovica               Ispred doma kulture Bukovica

17            Čukojevac             U blizini Crkve, pored puta Čukojevac – Godačica

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *