Saopštenje Ekološkog udruženja ,,Suvoborska greda,,

Еколошко удружење „Сувоборска греда – Suvoborska greda”

У свету се води битка за воду.

А ШТА ЈЕ СА НАМА? (6 информација које мора знати сваки становник Србије ????)

????„Свет је суочен са највећом до сада забележеном кризом снабдевања водом. Уједињене нације су упозориле на прогнозу да ће средином 21. века чак 7 милијарди људи бити суочено са недостатком воде, јер број становника планете расте, а водени ресурси су све мањи. Најдраматичније прогнозе предвиђају чак и РАТОВЕ ЗА ЗАЛИХЕ ПИЈАЋЕ ВОДЕ.”

????„Србија има више од 400 изворишта здраве и питке воде врхунског квалитета, од чега је експлоатисано тек око 20%”, али „власници ових изворишта, у последњих десетак година, постале су стране компаније. Готово 80% флаширане воде која се пуни у Србији је у рукама компанија из Немачке, Америке, Француске и Холандије.”

????У брошури Рио Тинта о пројекту Јадар наводи се да би рудник користио од 6 до 18 литара воде по секунди, што је на дневном нивоу од 520 до 1550 метара кубних воде, док академик Живорад Чековић (хемичар, САНУ) наводи да је за производњу једне тоне литијум карбоната потребно 500 тона воде.

????Према тврдњама стручњака, сумпорна киселина, арсен и друге отровне материје с јаловишта спирањем путем кише дошле би и до водотокова, односно река, потока и извора, као и подземних вода, што значи да би били затровани и бунари – што се догађа и од истраживања. Рудници литијума би нас оставили и без пијаће и без техничке воде.

????Да стране компаније имају велико интересовање за воду показује и јучерашња вест да се „компанија Тесла Моторс у Масковом власништву* обратила новосадском произвођачу минералне воде Минаква за захтевом за сарадњу, што је за портал Biznis.rs потврдила Татјана Малбаша из ове компаније. Према њеним речима, српска компанија ће озбиљно размотрити понуду, јер су њени акционари запослени и њихове породице, као и страни партнер, али се свакако спремају узорци воде за слање Тесла Моторсу.”

????Борба против рудника литијума између осталог је борба за воду!!!

Еколошко удружење „Сувоборска греда”

————————————–

*Тесла Моторс је једна од водећих компанија за производњу електричних аутомобила у свету. Литијум је и даље једна од најчешћих компоненти у њиховој производњи.????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *