Samo tri odsto gazdinstava osiguralo useve

utorak, 26. maja 2020.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević rekao je danas u Trsteniku da će ova opština biti među 55 onih u Srbiji koje će u potpunosti država osigurati, u zavisnosti od grane poljoprivrede koja je najviše zastupljena u toj opštini.

Bogićević se osvrnuo na, kako je rekao, “poražavajući podatak”, koji se odnosi na ukupan broj polisa osiguranja u Srbiji koje imaju poljoprivrednici.

“Imamo poražavajuću statistiku, kada je reč o fizičkim licima koja su osigurala svoja gazdinstva. On iznosi svega tri odsto, i to je najniže u regionu. Zato je država krenula u kampanju osmišljavanja strategije osiguravanja gazdinstava”, rekao je Bogićević.

Prema njegovim rečima, prošle godine je za pet regiona koja najviše pogađaju vremenske nepogode, podignuta premija osiguranja na 70 odsto. Takođe, važan deo te strategije je nabavljanje protivgradnih mreža, ali i modernizovanje protivgradne zaštite.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić je rekao da je prošle nedelje ovaj kraj pretrpeo značajne štete od grada.

“Jedanaest naseljenih meseta je pogođeno, preko 1.000 hektara, a neka preliminirana procenjena šteta iznosi oko 200 miliona dinara. I pored toga što su protivgradne stanice reagovale ispalivši rakete, količina gradonosnih oblaka je bila velika, i načinjena je velika šteta u voćarstvu, vinogradarstvu ali i povrtarstvu”, kazao je Ćirić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *