Rusija želi da poveća poljoprivredni izvoz u Srbiju

MOSKVA – 13.februar

Rusija želi da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, rečeno je na sastanku Rusko-srpske radne grupe u Ministarstvu poljoprivrede Rusije.

“Zainteresovani smo da povećamo izvoz žita, mesa, ribe i mlečnih proizvoda u Srbiju”, rekao je zamenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin, nakon sastanka održanog u sredu, prenosi Sputnjik.

meso

Pixabay

Da bi dodatno poboljšala bilateralne trgovinske odnose, Rusija je, prema njegovim rečima, sastavila spisak domaćih kompanija – potencijalnih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju.

Na sastanku su učestvovali predstavnici ruske i srpske radne grupe – Sergej Levin i srpski državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić, navodi ruska agencija.

Oni su razgovarali o saradnji Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, a takođe i o veterinarskom i fitosanitarnom nadzoru.

Bogdan Igić je, prema Sputnjiku, rekao da je Srbija spremna da poveća zalihe živine, sira i konditorskih proizvoda iz Rusije.

Levin je istakao pozivan trend razvoja trgovinskih odnosa u poljoprivrednoj industriji, navodeći da je poljoprivredna trgovinska razmena dve zemlje prošle godine porasla za sedam odsto – na 481 milion dolara, dok je izvoz iz Rusije porastao za 17 odsto i dostigao 90 miliona dolara.

Rusija uglavnom izvozi u Srbiju razne prehrambene proizvode, suncokretovo ulje i živinu, industrijski duvan i cigarete, a uvozi voće, sir, soju i povrće.

Dve strane su se dogovorile da u bliskoj budućnosti posete delegacije predstavnika poslovnih krugova, kako bi organizovale pregovore o snabdevanju poljoprivrednom robom.

“Učesnici sastanka su pohvalili konstruktivan dijalog između nadzornih organa dveju zemalja u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole. Izveštaj o sastanku radne grupe biće predstavljen tokom sastanka Rusko-srpskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji će biti održan u martu u Kazanju”, dodaje se u informaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *