RIGOROZNIJA PRAVILA ZA ZAKUP DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

 Beograd, 26. mart 2019.

  • Stočarima se ukidaju privilegije ako oranice ne koriste za proizvodnju hrane za životinje

Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je izmenjeni Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Pooštrenim uslovima država će između ostalog pokušati da pomiri interese ratara i stočara, jer je u ovom delu bilo najviše zamerki. Tako će ona gazdinstva, koja do državnih oranica dolaze po pravu prečeg zakupa na osnovu stočarstva, zemljište morati da koriste isključivo za proizvodnju hrane. I to uzgajajući one kulture koje se koriste za ishranu domaćih životinja na osnovu kojeg je gazdinstvo steklo pravo zakupa. Do sada se događalo da su pojedini stočari državno zemljište, koje su dobili pod privilegovanim uslovima, kasnije nelegalno nudili u podzakup i ostvarivali zaradu.

– Ako zakupac ne bude koristio zemljište u ove namene ugovor o zakupu će prestati da mu važi zaključno sa istekom agroekonomske godine u kojoj je utvrđena nepravilnost. Istovremeno to gazdinstvo će preći u pasivni status – navodi se u pravilniku.

Kada su u pitanju investiciona ulaganja izmene pravilnika predviđaju da zakupac zemljišta podnosi ministarstvu zahtev za odobrenje na investiciona ulaganja, najkasnije u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu i dostavlja elaborat. Jedna od važnijih novina jeste da je rok za okončanje investicionih ulaganja najkasnije u roku od pet godina od dobijanja odobrenja.

U Srbiji je u opticaju za zakup oko 515.000 hektara državne zemlje, a prema poslednjim podacima izdato je nešto manje od 300.000 hektara. Nedavno je najavljeno da će do jeseni biti završene i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu a cilj je da se povećaju površine državnih oranica izdatih u zakup.

Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *