Rešeno pitanje subvencija u slučaju smrti nosioca gazdinstva

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je izjavila danas da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo novi Pravilnik o načinu registracije poljoprivrednog gazdinstva, u kome se jedna od izmena odnosi na smrt nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Do ove izmene, u slučaju smrti nosioca gazdinstva, naslednici nisu uspevali da ostvare pravo na subvencije. Nakon obraćanja poljoprivrednika, označavajući ovo pitanje kao vrlo važno jer je izazivalo teškoće kod funkcionisanja samog gazdinstva, Ministarstvo je donelo izmenu Pravilnika kojim se ovo pitanje reguliše.

Sada je predviđeno da, ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisanog jednog člana, u slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani član postaje privremeni nosilac tog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, a do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.

Nova pravila o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za sticanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, koje je donelo Ministarstvo, stupila su na snagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *