PUTNICI MOGU DA SE OSIGURAJU I OD KORONA VIRUSA Evo koliko će koštati, a nude se i popusti

26.6.20. Marija Jovanović

Iako su mnoge zemlje poput Grčke, Turske i Egipta, kako bi privukle turiste, najavile besplatno lečenje za sve one koji obole od korona virusa, preporuka je da se putnici ipak dodatno osiguraju od Covid-19, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Mislim da je dobro da se dodatno osiguranje uplati. U slučaju nepredviđenih okolnosti, polisa pruža mogućnost lečenja i u privatnim zdravstvenim ustanovama. Sve što ove zemlje obećavaju, to i poštuju, ali se to isključivo odnosi na državne bolnice i institucije. U slučaju većeg broja obolelih, kada su bolnice popunjene, vi nemate pokriveno lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama”, objašnjava naš sagovornik. 

Prema njegovim rečima, ove zemlje u tom domenu vrlo su ozbiljne, naročito Turska koja ima veliki broj privatnih bolnica, ali taj sistem prvenstveno je namenjen privatnom zdravstvenom osiguranju.

Foto: Pixabay.com

“I Grčka ima sličan princip. Tako da sa dodatnom polisom imate neki izbor. Ukoliko odete u karantin to će pokriti država, međutim, ukoliko vam zatreba pomoć bolničkog lečenja imaćete mogućnost izbora. Moći ćete da birate i svi troškovi kroz polisu osiguranja biće pokriveni, a to je ipak dodatna sigurnost”, zaključuje Seničić.

Mnoge porodice koje su uplatile svoje aranžmane pitaju se koliko košta i šta tačno pokriva polisa putnog zdravstvenog osiguranja sa dodatnim osiguranjem od korona virusa.

Brojne osiguravajuće kuće pored standardnog putnog osiguranja, turistima nude i pakete koji pokrivaju rizik od virusa Covid-19. Cene osiguranja zavise od destinacije, ali i od paketa, pa je tako porodično osiguranje nešto povoljnije od individualnog, a postoje i popusti na online kupovinu.

Foto: Pixabay.com

Kako navode u “Dunav osiguranju”, standardna individualna polisa putnog zdravstvenog osiguranja za sedam dana boravka u inostranstvu, tačnije, zemljama EU, Ruskoj Federaciji ili Turskoj košta 864 dinara, a uz doplatu od 50 odsto putnici mogu da se osiguraju i u slučaju oboljevanja od korona virusa. U tom slučaju, osiguranje po osobi za sedam dana iznosi 1.296 dinara.

Ova polisa pre svega pokriva troškove neophodnih medicinskih pregleda i troškove testiranja u slučaju pojave simptoma infekcije. Pored bolničkog lečenja, polisa pokriva i troškove nabavke lekova u vanbolničkom lečenju, kao i troškove povratka u zemlju u vrednosti do 5.000 evra.

Polisa ne pokriva preventivno testiranje, kao ni troškove boravka u karantinskoj izolaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *