Ptičji grip ubio više stotina foka, strahuje se za zdravlje ljudi

Ptičiji grip razlog smrti više stotina foka u Novoj Engleskoj (SAD) u 2022.godini. Istraživači sa Univerziteta Tufts otkrili su da je izbijanje visoko patogenog ptičijeg gripa (HPAI) povezano sa smrću više od 330 foka u Novoj Engleskoj i sivih foka duž obale Severnog Atlantika u junu i julu 2022, objavljeno je na fb nalogu Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“

Studija je objavljena 15.marta u časopisu Emerging Infectious Disease (CDC).

Virus H5N1 je skoro 100% fatalan za domaću živinu i veliki broj divljih vrsta ptica, (divlje plovuše su recimo mnogo otpornije na ovaj virus).

Opisani slučajevi izbijanja avijarne influence kod divljih sisara takođe ukazuju na visok stepen smrtnosti. Sve foke koje su bile pozitivne na HPAI uginule su u vreme uzorkovanja ili su podlegle ubrzo nakon toga. Nijedna životinja koja je bila pozitivna nije se oporavila.

Pored smrtnosti foka u Novoj Engleskoj, što je bio prvi put da je H5N1 otkriven kod morskih sisara u divljini, zabeleženo je uginuće morskih sisara i na drugim lokalitetima. Peru je objavio da je oko 3.500 morskih lavova uginulo od ovog virusa, Kanada je prijavila uginjavanje foka duž zaliva Sen Lorens, a slično se desilo i sa fokama u Kaspijskom moru, prema novinskim izveštajima iz Rusije.

Istraživači sada razmatraju mogućnost pojave slučajeva direktnog prenošenja virusa avijarne influence unutar populacije morskih sisara. Stahuje se da prenošenje virusa avijarne influence na sisare može predstavljati zdravstveni problem i za humanu populaciju.

Ptičiji grip se pojavio 1996. godine, a od 2003. širom sveta je prijavljeno 868 slučajeva infekcije ljudi virusom H5N1, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Od toga, 457 je završilo se smrtnim ishodom, što je otprilike 50% stope smrtnosti. / foto wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *