Protestna vožnja poljoprivrednika zaustavljena na ulazu u Kraljevo

Na više lokacija u zemlji, u preko 40 mesta, od Subotice do Kraljeva i Kragujevca održani su protesti poljoprivrednika. Problemi sa policijom kod Kraljeva koji nisu dozvolili poljoprivrednicima da uđu u grad, inicirao je da se vožnja pretvori u blokadu. Nezadovoljni paori iz Braničevskog okruga parkirali su se u obe leve trake puta kod Požarevca. Blokiran je bio put u Bavaništu. Poljoprivrednici u Novom Sadu, kao i oni iz Bogatića, najavili da će ostati na ulici do ispunjenja zahteva. Protesti će biti nastavljeni i narednih dana ukoliko ne dođe do novog pomaka, a ovi danas, rezultat su bezuspešnih pregovora 15. maja u Vladi Srbije.

  Sve je počelo još pre petnaestak godina laganim urušavanjem stočarstva, tako da ovu granu poljoprivrede ako se nastavi ovim tempom za par godina možemo nazvati statističkom greškom. Greške na žalost nema jer statistika ,, montirana,, ili realna ne laže budući da nam je broj grla krupne stoke sa milionn krava i junica do danas pao na nekih 200 hiljada. Ta brojka jasno govori da je poljoprivreda Srbije na kolenima. Država koja nema jako stočarstvo nema ni jaku ekonomiju. Brojke koja su prelile kap u čaši jesu cene proizvodnje mleka i cena seljačkog proizvoda, tako da je mleko u kraljevačkom kraju osokoliko sa otkupno niskih 40 dinara, kako tvrde stočari. Povod više nego dovoljan da se protestuje, pregovara i blokiraju putevi Srbije.  

  Nije seljaku teško da se lomata ni po suncu ni po snegu, to mu posao, usud i svo znaje. Nije on ni glup ni slep ali je negde računao da ovu Srbiju neko treba I da harni. Neko je ostao po tradiciji, neko što voli a po neko i što mora. Da se ne lažemo seljački guber uvek je bio težak ali se od dve tri kravice živelo školovala deca i postajali učeni ljudi. Danas teško. I umesto na svojim njivama članovi Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja danas su na Ibarskoj magistrali, baš kao i sve njihove kolege koje su bile na sastanku u Vladi Srbije protestnom vožnjom svojih vremešnih mašina pokušali još jednom da kažu bez stida kolika je muka.

“Kako nismo besni, stojimo ovde po kiši, a tu ima i starijih ljudi. Svi smo ogorčeni. Kraljevo je postalo zabranjeni grad. Zabranjeni grad gradonačelnika Predraga Terzića, kome smo pisali baš iz razloga jer smo hteli da prođemo centralnim gradskim ulicama, ali kao što vidite, mi smo zaustavljeni ovde”, kaže poljoprivrednik Predrag Veljković.

Prvobitna zamisao nije ni bila blokada ove saobraćajnice već samo protestna vožnja po već najavljenoj maršuti. Međutim kolonu koja je krenula iz Mrčajevaca , kojoj su se pridružili uz put meštani sela uz magistralu policija je na popularnoj „triangli“ odnosno kružnom toku na ulasku u Kraljevo , jednostavno zaustavila . Protestna vožnja poljoprivrednika, trebala je da se se završi vožnjom kroz grad i ponovo nastavi Ibarskom magistralom. Poljoprivrednici kažu da nisu očekivali da ih policija zaustavi.

,, Za najaljenje proteste se znalo još pre desetak dana. Mi smo ih njavili u slučaju bezuspešnih pregovora sa Vladom i to kao potpisnici svih udruženja koji su bili na sastanku, odnosno tri udruženja mlekara i četiri udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine . Sinoć smo poslali tačnu lokaciju ulica kroz koje smo planirali danas da prođemo kroz Kraljevo. Policija je sada napravila samo još gori zastoj, jer je ovo jedini prilaz Kraljevu sa Ibarske magistrale, tako da su kolone kilometarske ,,– kaže Slobodan Vidojević, predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

 Kraljevački poljoprivrednici još od prošlog februara pokušavaju da reše svoje nagomilane problem Nekoliko obećanja i sastanaka u krugu beogradske dvojke im je davao neku nadu koja se danas rasplinula na ibarskom betonu.

,, Međutim, za naše zahteve oni nisu imali sluha. Koliko već puta odlazimo u Ministarstvo poljoprivrede, a juče, kad smo bili poslednji put, oni su izašli sa rečima da od naših zahteva nema ništa i da je jedino što će uvesti – prelevmani 300 dinara na sireve, a da uvoz mleka ostaje i dalje slobodan. ,, Sve to ako ne bude ništa od ispunjenja zahteva, a mislim da će teško biti, jer vidim da oni nas oni ne čuju, razumeju nas, ali nemaju rešenja. Dalje… masovnija blokadu Ibarske magistrale u Preljini u mnogo većem broju i, eventualno, odlazak za Beograd.,,

  Sedam zahteva je upućeno resoru i predsedniku a oni se odnose na to da garantovana cena mleka bude 78 din + PDV, da subvencije po hektaru budu 300 evra, premija za mleko 20 dinara,a referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti. Da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode, da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske culture, a regres za mlečne krave  40.000 dinara, da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

,, Od 2005. godine kada sam da radim veterinu i kada je počelo obežavanja pasoša za goveda, bilo je negde oko 1.250.000 ženskih grla goveda (krava i junica) starijih od 12 meseci. Po poslednjem popisu iz 2022 godine, sada ih ima oko 171.000, a po isplaćenim premijama za mleko ispada da nema ni 140.000 krava na teritoriji Srbije.,, dodaje naš sagovornik.

U koloni od pedesetak traktora zaustavljenih na ulazu u Kraljevo bio je i Raćo Vidojević iz sela Bresnica kod Čačka. Ogorčen jer ne može dalje, ogorčen jer su njegovi preci bili slobodniji ,,pod kulukom,, nego on drug seljak danas.

,, Došao sam da protestujem zbog cene mleka. Borimo se, ima već pet-šest meseci, a da uradimo ne možemo ništa. Niko nas živi ne sluša, niti njih interesuju proizvođači mleka. Pustili su uvoz mleka da bi ovog bednog seljaka potopili do dna.Pitaću ih kad mi pokoljemo ovo kravica što nam je ostalo. Deci neće više moći da pokažu kravu živu, nego će morati na slici da im je pokazuju. Glasao sam za predsednika Vučiča, javno kažem, ali mu nikada više ne bih dao glas. Doveli su nas do prosjackog štapa. Da li je on kriv za to ili ovi oko njega, ne znam, to neka se on pita. Umesto da sam sada u štali i da hranim moje kravice da mi daju što više mleka, ja sam morao u koloni da dođem ovde i, eto, ne mogu da uđem u Kraljevo, u svojoj zemlji. Moj pokojni stric, Bog da mu dušu prosti, na tenku je ušao u Kraljevo, a ja danas ne mogu. To je sramota, a ti Vučiću dobro razmisli ko je iza tebe,, – emotivno ali i oštroumno se medijima obratio Raćo Vidojević, poljoprivrednik iz sela Bresnica kod Čačka.

  Pregovori sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić su održani u ponedeljak, ali dogovor nije postignut, zbog čega su poljoprivrednici danas izrazili nezadovoljstvo.

 Policija nije zvanično saopštila zbog čega je rešila da zaustavi oko 50 traktorista, ali prema nezvaničnim informacijama sa lica mesta, odluku je donela kraljevačka policija kako se navodno ne bi stvarale gužve u samom gradu. Stočarima se tokom noći pridružilo nekoliko novih kolega sa svojim mašinama kao i izvestan broj građana ali im se od zvaničnika grada na Ibru niko nije obratio.

   Decenijsko smanjivanje stočnog fonda i problemi sa kojima se suočavaju proizvođači prehrambenih proizvoda, nisu bili dovoljno argumentovani da Vlada Srbije prihvati zahteve poljoprivrednika. Ima i onih smatraju da zahtevi nisu realni, posebno ako se unapred zna koliki će kolač u raspodeli sredstava ponaosob dobiti. Stručnjaci su posle popisa 2012-te ukazivali na probleme u poljoprivredi, ali se ništa realno nije promenilo.Sveukupno Stočarstvo u Srbiji čini nepunih 30 odsto poljoprivredne proizvodnje, a sve što je ispod 60 procenata je karakteristika nerazvijenih zemalja. U zemljama Evropske unije, stočarstvo je zastupljeno sa oko 70 odsto.

Ova grana poljoprivrede za sobom povlaži industriju hrane, ratarstvo, preradu, veterinu kao i sijset pratećih službi. O budućoj socijalnoj karti sadašnjih i bivših stočara i da ne govorimo. Onaj ko jednom zatvori vrata farme, tu se rog ne pomalja. To, da li su krave zagađivači, ne mora baš Srbija prva da dokazuje. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *