Protesti i dalje širom Srbije

Na Ibarskoj magistrali u selu Konarevo, kod osnovne škole „Đura Jakšić“ – blokada saobraćaja od strane poljoprivrednika u petak je trajala do 14 časova. Na ovom mestu formirane su duge kilometarske kolone automobila, autobusa i kamiona. Blokiran je i stari put ka Čačku u Samailima.

 U Vitanovcu, kod skretanja za Ugljarevo, put Kraljevo – Kragujevac blokiran je od 13 časova.

Blokada puta u Ratini kod Crkve svetog Jovana Krstitelja trajaće do 17 časova. Poljoprivrednici koji su već peti dan (i četiri noći proveli su u svojim traktorima) u blokadi na kružnom toku kod skretanja za Grdicu, kako navode, ostaju tu i dalje – do ispunjenja svojih zahteva.

 Jutros u 10.00 počela je blokada i u Mrčajevcima na Ibarskoj magistrali. Poljoprivrednici kažu da će i njihovi protesti na ovom mestu trajati do ispunjenja svih zahteva. Jedini ustupak je što će, kako su najavili, na svaka dva sata, propuštati kolone sa vozilima na po sat vremena. U međuvremenu, sa terena nam čitaoci javljaju da (oko 16 časova) nema više blokade na starom putu za Čačak u selu Samaila, kod Vitanovca na putu Kragujevac – Kraljevo, blokade u Ratini, kao i da i u Mrčajevcima trenutno nema blokade.

Jutros su se, u Vladi Srbije, sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, sastali predstavnici udruženja koja su 3. maja potpisala i predala zahteve poljoprivrednika, a to su: Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, STIG, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez poljoprivrednika srednjeg Banata, Naše mleko, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije.

Da li će biti ispunjeni ovi zahtevi

1. Zagarantovanu cena mleka 78 dinara + PDV

2. Subvencije po hektaru 300 evra

3. Premiju za mleko 20 dinara

4. Referentnu cena ratarskih kultura usaglašenu sa berzama u Parizu i Budimpešti

5. Prelevmanie na uvoz koji će se odnositi na sve države EU i CEFTA sporazum, kao i na sve mlečne proizvode

6. Dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 l/ha za ratarske kulture i 300 l/ha za povrtarske i voćarske kulture

7. Regres za mlečne krave 40.000 dinara

8. Ukidanje plaćanja naknade za odvodnjavanje i prebacivanje tog tereta na lokalne samouprave.

Protest poljoprivrednika u Kraljevu, ali i širom Srbije počeo je 16. maja, nakon što predstavnici sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije (tri udruženja proizvođača mleka i četiri udruženja ratara) 15. maja nisu uspeli da postignu dogovor sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, Odbili su poziv i na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na svojoj jučerašnjoj sednici Vlada Srbije je usvojila više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko. Njima je definisano, između ostalog, da će prelevmani za sireve i ostale proizvode biti povećani na 300 dinara, ali i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u istom iznosu od 300 dinara, saopšteno je iz Vlade.Podignute su i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823. Premije za mleko biće povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine. Poljopivrednici na blokadama na teritoriji Kraljeva uglavnom sitiču da su nezainteresovani za bilo kakva obećanja. Ističu da su njihovi zahtevi potpuno jasni i da neće prihvatiti ništa osim ispunjenja svih zahteva.

Poljoprivredni proizvođači traktorima i drugom mehanizacijom u blokadi od utorka drže ulaz u Kraljevo na kružnom roku u Grdici (triangla), bez prestaka. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *