Propao predlog o smanjenju upotreba pesticida do 2030. godine

Poljoprivrednici su bili protiv jer bi im redukcija hemije značajno smanjila zarade.Glasanje u Evropskom parlamentu o uredbi o zaštiti bilja nije dobila potrebnu većinu. To bi značilo da će smanjenje upotrebe hemijskih sredstava na njivama, i to 50 odsto do 2030. godine, sačekati neku drugu priliku, piše „Agroinfonet”.

Kako se navodi, udruženja poljoprivrednika su bila oštro protiv jer bi to značilo pad prihoda, gubitke i veliko napuštanje bavljenja poljoprivredom.

Prema objašnjenju agencije Rojters, EP je prošle sedmice odbacio plan za oslanjanje na upotrebu pesticida u poljoprivredi, što predstavlja još jedan zastoj u naporima širom Evrope da se zaštiti životna sredina.

Sa 299 glasova protiv Uredbe o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja, 207 za i 121 uzdržanih, poslanici EP su odbacili paket nacrta zakona o kojima se intenzivno pregovaralo mesecima.

– Nisam mogla da zamislim da će ovo dogoditi i da će ovaj zakon tako završiti. To je razočaravajuće za biodiverzitet, naše zdravlje i zdravlje naše dece – rekla je izvestilac stranke Zelenih Sara Viner na konferenciji za novinare.

U medijima se pominje kako je jasno da su lobisti iz redova agroindustrije bili umešani u ovo i da su imali podršku određenih desno orijentisanih političkih stranaka. Prema ranijem saopštenju Evropske komisije, trebalo je da upotreba hemijskih pesticida u Evropskoj uniji bude prepolovljena u narednoj deceniji.
Predložen je set zakonski obavezujućih propisa kojim je trebalo da se ograniči korišćenje hemikalija kako bi se zaštitio biodiverzitet, poboljšalo javno zdravlje i osiguralo snabdevanje hranom. Nadležni su napominjali da bi trebalo da hemijski pesticidi budu poslednja opcija za rešavanje problema štetočina, a da bi poljoprivrednici prethodno morali da razmotre sve alternativne metode.

Pominjan je i budžet za finansiranje održivih poljoprivrednih praksi od oko 70 milijardi evra do 2027. godine. Ideja je bila da svaka od zemalja članica projektuje sopstvene ciljeve za redukovanje primene štetnih pesticida u skladu sa jasno definisanim parametrima, kao i strategije za njihovo ostvarivanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *