Projekat konkurentne poljoprivrede – prijave do 2. februara

Prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstva u iznosu od 12.500 do 200.000 evra u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije mogu se poslati do 2. februara.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – UAP, ovaj konkurs raspisalo je 27. novembra, a prijavljivanje je počelo 4. decembra 2023. godine.

Prijave se podnose u online formi, u okviru softverskog rešenja Projekta Konkurentne poljoprivreda Srbije koje se nalazi na sajtu tog projekta i Uprave za agrarna plaćanja (UAP). Treći javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023, za koji je opredeljeno ukupno 750 miliona dinara, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – UAP, raspisalo je 27. novembra, a prijavljivanje je počelo 4. decembra 2023.

Prema podacima UAP predmet ovog poziva su bespovratna sredstva za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti prijema, manipulacije, utvrđivanje kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva, mleka i mlečnih proizvoda, kao i mesa i proizvoda od mesa.

Bespovratna sredstva namenjena su i za investicije u proizvodnju i plasmana vina, preradu, odnosno doradu, pakovanje i plasman pčelinjih proizvoda, plasman proizvoda starih i umetničkih zanata ili poslova domaće radinosti koji su sertifikovani, kao i za investicije u otkup, preradu i pripremu za dalju prodaju i plasmana voća i povrća.

Ovaj projekat se finansira uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke (SB) po finansijskom modelu 50:40:10, a to znači da je 50 odsto od ukupne vrednosti investicije sa pripadajućim porezima bespovratno, 40 odsto finansira se iz kredita poslovnih banaka, dok je obavezno učešće samih poljoprivrednika 10 odsto.

Direktni korisnici „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Do sada je poljoprivrednicima dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno u proseku od po 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

Prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstva u iznosu od 12.500 do 200.000 evra u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije mogu se poslati do 2. februara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *