Mesna zajednica Ratina, uz podršku grada Kraljeva i Turističke organizacije Kraljeva, upriličila je tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Projada“, sa željom da se očuva tradicija ovog kraja, spaja različite kulturne sadržaje, ali i podseća na sve pale borce u Velikom i Drugom svetskom ratu. Sa prvim znacima jeseni, kada počinju da prispevaju plodovi u rukama vrednih seljaka Ratine, u Ratini su održane dve manifestacije „Projada”, koja staru kulinarsku tradiciju čuva od zaborava i smotra narodnog stvaralastva, koja od zaborava otrže narodne igre i pesme. Projada je manifestacija posvećena proji i drugim tradicionalnim jelima koja se spravljaju od kukuruznog brašna.
Posle jednogodišnje pauze, u selu Ratina nadomak Kraljeva ponovo je održana popularna „Projada“, 16. po redu kulinarska manifstacija posvećena pripremanju proje i ostalih đakonija od kukuruznog brašna, koja staru kulinarsku tradiciju čuva od zaborava i 34. po redu Smotra narodnog stvaralastva.ćI ove godine svoje veštine i recepte u pripremanju proje, kao i projare, kačamaka i starih srpskih jela predstavili su majstori kuhinje, kuvari-amateri i vešte domaćice i domaćini. „Projadu“ je po tradiciji „začinio“ bogat kulturno-umetnički program u okviru kojeg je održana Smotra dečjeg narodnog stvaralaštva sa, više od 300 učesnika.
,, Manifestacija sa motom „Lepša naša proja nego tuđa pogača, proja nas je hranila i branila“, ove godine okupila je blizu trideset takmičara koji su svoje đakonije od kukuruznog brašna i tradicionalna srpska jela izložili na štandovima u Ulici projeZagorka Radojević učestvuje na svim manifestacijama ovog kraja I njena sofra uveg izgleda kraljevski a priprema je trajala 3 dana.
,, Volim da učestvujem, lepo je da se narod druži I da očuvamo našu pesmu, igru, našu kuhinju. Pripreme traju jedno 3 dana, prvo sltakiši, zatim slane đakonije, tu je kupus iz zemljanog lonca, pasulj, riba, punjena parika, razne salate, pite, projice….ima dosta toga, nije mi teško! Volim da sam sa narodom.,,
Na ukrašenim štandovima članovi stručnog žirija, kao i brojni posetioci, radoznalci, I degustatori, mogli su da probaju razne specijalitete prekaljenih domaćica, domaćina i kuvara-amatera koji su se nadmetali u pripremanju tradicionalne proje, projare, kačamaka i starih narodnih jela.
,,Tradicionalna proja se pravi od kukuruznog brašna vode i soli. Projara je, kako kažu, gospodskija proja umešena sa kiselom vodom, maslacem, sirom, kajmakom ili čvarcima.Proja je bila osnov uz malo kajmaka I sira koje su nekada imali u kući, narod je živeo. Pripremili smo sve što treba za jednu srpsku trpezu „slatko i voda“, čašica rakije, pitu od pečenih i klasičnih kora pečenih na plotni, proju od žutog brašna projarrice, stari sir, kajmak, čvarci, suvo meso. Starinske kolače da se naši gosti zaslade,,.– kaže Vela Milićević članica Udruženja žena „Sačuvajmo tradiciju“ iz Samaila
U ime grada Kraljeva takmičare i posetioce pozdravio pomoćnik gradoonačelnika za kulturu Miloš Milišić. On je poželeo sreću svim učesnicima i naglasio da će Ratina uvek imati podršku grada Kraljeva u organizovanju manifestacije koja čuva srpsku tradiciju, ali i sećanje na sve pale borce koji su život dali za našu slobodu i otadžbinu.
,,Sama ideja osnivanja ove kulturno turističke manifestacije je veoma značajna, jer su osnivači želeli da odaju počast svim našim očevima i dedovima, borcima iz prvog i drugog svetskog rata kao i onima koji su stradali u ratovima devedesetih godina. Ona je značajna I po tome što čuva tradcijiju I kulturu ovih krajeva a ovoliki broj učesnika u kulturnom I takmičarskom program jasno govori da ona treba da živi. Proja, bela, seljačka, od čistog belog kukuruznog brašna, na krupno mlevenog, ispod vodeničkog kamena, ona koja je bila deo odrastanja naših roditelja i njihovih roditelja, koja je sada specijalitet u restoranima, e, ta proja je izvor života. ,,
U dvorištu Osnovne škole “Dositej Obradović“ u Ratini, u Ulici proje, takmičara na svojim štandovima izložili su đakonije od kukuruznog brašna i tradicionalna srpska jela. Prema rečima organizatora “Projade“ Dragiše Radevića, iako je ove godine bilo manje učesnika, svi su spremili bogatu trpezu za takmičenje. Radević je istakao da je proja othranila srpskog seljaka i srpskog vojnika i zato održavanje tradicija i kulture sećanja mora da se nastavi.
,,Proja nam je davala snagu da preživimo ratove, glad, spajala u sirotinji, podsećala na težinu kojom smo nekad bili pritisnuti, na život kakav smo hteli da zaboravimo. Verujte u tim vremenima rata ko je imao koricu proje taj je ostao živ. Zato je I naš slogan ,,Bolja naša proja nego tuđa pogaća,,. Ova mladost koja je danas ovde pokazuje koliko smo mi bogat narod u svakom pogledu, njihova predanost da očuvaju tradiciju je vredna hvale I pomoći zajednice. ,,
Ovogodišnja „Projada“ začinjena je i bogatim kulturno-umetničkim programom u okviru, takođe tradicionalne, Smotre dečjeg narodnog stvaralaštva na kojoj je nastupilo više od 200 mališana iz ukupno 11 Kulturno-umetničkih društava i folklornih ansambala iz svih krajeva Raškog okruga.Vojin Kojević pokazuje nam prstićima da je tek napunio 5 godina ali je poneo titulu najmlađeg učesnika na Smotri narodnog stvralaštva koja se uporedo odvijala na bini, tako da su posetioci uživali u hrani ali I narodnoj pesmi I igri.
,, Mnogo mi se sve dopalo ali najviše naša igra. Volim da igram. Sve je lepo.,, kaže stidljivo ovaj mališan
Njegov stariji kolega iz Smaila David Nestorović, igrao je 5 godina, sada u KC ovog sela glumi domaćina posela.
,, Mi odlazimo na puno ovih manifestacija. Lepo je da se družimo i da upoznajemo nove drugare i njihove običaje, sela, pesmu, igru.Mi u našem selu čuvamo tradiciju.,,
Ove godine je titulu šampiona u kategoriji najbolje pripremljene proje ponela ekipa Picerije Zmaj iz Kraljeva,u kategoriji projare Anica i Jelena sa Beranovca su bile najbolje, Zagorka Radojević i u kategoriji najbolje skuvanog kačamaka iz Ratine nije imala konkurenciju. Šampionski pehar u konkurencij pripremanja starog ,tradicionalnog jela ove godine, pripao je ekipi Milakovac tim dok je za sveobuhvatnog pobednika XII smotre u pripremanju proje i drugih tradicionalnih jela koja se prave od kukuruznog brašna proglašena ekipa KC Samaila koji su na manifestaciji upriličili i pravo poselo.
Prof Dušica Seradarević, predsednica komisije za ocenjivanje kaže da su kolege i ona bili na ,,mukama,, jer svako jelo zaslužuje nagradu.
,, Divno je što se manifestacija ponovo vratila u ovakvom i ovolikom broju. Mogu vam reći da svaka domaćica zaslužuje čistu desetku jer su se zaista potrudili da predstave što autettičnije srpska jela na tradicionalan način.,,
Kulinari su se takmičil u četiri kategorije: čuvanje proje, projare, kačamak i druga stara srpskih jela. Prateći deo ove kulinarske smotre je i bila i 34 Smotra dečijeg narodnog stvarlaštva na kojoj su nastupila brojna kulturno –umetnička društva. Ovogodišnji progam je počeo polaganjem venaca na spomen obeležje iz drugog svetskog rata stradalim građanima Ratine i pripadnicima Crvene armije koji su poginuli u Ratini prilikom borbi za oslobođenje Kraljeva oktobra i novembra 1944 godine , kao i na Spomen obeležje meštaninu Ratine Ivici Draganjcu, koji je poginuo 1999. godine za vreme NATO agresije. Projadu je zvanično otvorio Momir Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu za rad zapođljavanje, socijala i boračka pitanja
Kukuruzno brašno, belo ili žuto, ima jako pozitivan uticaj na celokupno čovekovo zdravlje. Ne sadrži gluten i može ga jesti svako, bez obzira na godine starosti. Veliki je izvor vitamin, vlakana i proteina, idealno je za bebe, ljude koji vode računa o kilaži, ili za one koji imaju problema sa probavom. Nekada sirotinjska hrana danas je jako popularna tako da bezmalo većina kraljevačkih restorana na svom meniju ima tradicionalni kačamak i proju.Prijatno vam bilo, a mi se ponovo vidimo narednog septembra. Sonja Cvetković