Prirodni preparati u borbi protiv lisnih vaši

Soda, sirće, začini, mleko, neka su od sredstava koja se koriste u borbi protiv lisnih vaši. U narednim godinama borbu voćara protiv ove štetočine otežaće zabrana insekticida iz grupe neonikotinoida.

Veliki sam zagovornik prskanja voćaka protiv lisnih vaši (Aphis sp.) bez hemije. Naravno, ovi štetni insekti nikako ne bi trebalo da se potcene, jer mogu da uzrokuju ozbiljnu štetu na voćkama, ako se na vreme ne reaguje. Ipak postoje načini da se, bez hemijskih sredstava, rešite njih, tačnije, zelene i pepeljaste lisne vaši, kao i brašnaste i tamnosmeđe, koje napadaju kruške, šljive i jabuke.

Ovo će biti naročito važno u narednom periodu, jer će se ubrzo potrošiti zalihe insekticida iz grupe neonikotinoida, npr. Actara, Mospilan, Calypso i dr. koji su zabranjeni u većini evropskih zemalja.

Mravi ukazuju da su vaši blizu

Mnogi voćari reše prvu generaciju štetočina upravo upotrebom pomenutih insekticida, ali se na taj način uništavaju i korisni insekti kao što su bubamare, koji su njihovi prirodni neprijatelji.

Lisne vaši imaju više generacija godišnje. Na stablima se pojavljuju odmah posle cvetanja kada, vrlo brzo, dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvetli, a plodovi opadaju, jer larve sisaju sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu da drže plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim vidite njih na stablima znajte da su tu prisutne i lisne vaši.

Što duže kopriva stoji, to je efikasnija

Da ne bi koristili hemijske preparate, postoje i drugi načini borbe. Prvi je, naravno, pomoću koprive. Mnogima je poznato da kada je ostavite da odstoji jedan dan, znači 24 sata, u plastičnoj ili drvenoj kanti, nikako metalnoj, može da se koristi kao insekticid u borbi protiv vaši. Međutim, prskanja moraju da budu češća pa mnogi voćari, čak i ‘vikendaši’ koji imaju manje stabala, nemaju vremena, odnosno, strpljenja da redovno tretiraju svoje voćke.

Ovaj prirodni preparat je pravi eliksir

Rešenje je u tome da kopriva duže stoji u kanti. Barem 20 dana jer onda je ne samo đubrivo već i odličan insekticid. U mom voćnjaku nemam problema sa lisnim vašima od druge godine, a voćke su stare 11 godina. Ona može i duže da stoji, ostavim je preko zime u plastičnim kantama, nakon čega je biljka potpuno rastvorena, a u vodi, plivaju crvi. Takva voda pravi je eliksir za stabla. Čisti ih od svih insekata i hrani jer je puna azota, gvožđa, magnezijuma i drugih korisnih elemenata.

Vaši ne vole ljuto

Drugi vid borbe su začini. Da, crni mleveni biber, čili papričica, ljuta mlevena paprika. Pomažu i sirće, rasol, beli luk, cimet, karanfilić, sve što je ljuto. Mešanjem, ali uz dobro ceđenje (da ne bi došlo do začepljenja dizne na prskalici) ne postoji vaš koja može da izdrži prisustvo začina na svom telu koje je meko, bez skeleta. Doze mogu slobodno da se određuju, što ljuće – to bolje. Treba samo paziti sa sirćetom i rasolom da ne bi došlo do paleži lista. Preporučena količina jedve litre rasola u prskalicu od 10 litara vode i jedan litar sirćeta (kupovni, sa devet odsto alkohola ili jabukovo) u 10 litara vode.

Napravite svoje kombinacije povrća koje će oterati štetočine i pospešiti rast useva

Beli luk takođe uništava vaši. Važno je da se čenovi izrežu (pola kilograma luka) i potope jedan ili više dana u toplu vodu (50 litara) kako bi se otpustio sumpor i alicin. Dve litre vode sa rastvorenim lukom dovoljne su za prskalicu od 10 litara vode. Može se dodati i crveni luk. Ovo povrće može se mešati sa ljutom paprikom, biberom i čilijem, jer je tada efekat intenzivniji.

Najvažnije je da sredstvo dođe i na naličje lista, dakle ispod uvrnutog dela, jer nema efekta ako se primeni samo na spoljašnjoj strani, a mlaz iz prskalice treba da bude jak. To je često razlog zašto tretiranje mnogim voćarima ne uspe. Slaba pokrivenost, odnosno, nedostatak sredstva, unutar ukovrdžanih listova.

Mleko, so i novi insekticidi

Treći vid borbe je mleko. Domaće, nekuvano, nikako kupovno, u dozi jedna litra na sedam do 10 litara vode. Mleko guši larve, oslobađa i sumpor koji isparava na višim temperaturama i uništava vaši. Dodajte malo jestivog ulja da mleko duže ostane na listu.

Četvrti vid borbe su sirće i soda bikarbona. Preporučena doza je pet litara sirćeta i kilogram sode na 500 litara vode, uz što bolje ‘kupanje’ stabla. Sirće i soda, kada se pomešaju daju upravo so. Uz veću količinu vode larve će biti isprane sa i unutar listova, jer će im se osušiti medna rosa.

Peti vid borbe je „Neem“ ulje i „Ozoneem trishul“. Reč je o novim, ekološkim, insekticidima koji se dobijaju od „Neem“ biljke, svetog drveta u Indiji, a deluju na sve stadijume vaši. Nisu opasni po okolinu ali nisam siguran da li su štetni za bubamare, pa ih preporučujem ako vam se ne da pripremati gore navedena sredstva. U svakom slučaju bolje je i njih primeniti nego insekticide iz grupe neonikotinoida.

Prepustite sve prirodnim neprijateljima

Prirodna sredstva su veoma efikasna, samo se treba utrošiti više vremena na pripremu ali imajte na umu da vredi. Zaštitite pčele i korisne insekte. I ako nemate vremena da pripremate sredstva i prskati vaši, ostavite ih na milost i nemilost bubamarama.

Lisne vaši kontrolišite pomoću biljaka, insekata i ptica

Možda u prve dve, tri godine ne bude efekta ali kasnije će sigurno biti, odnosno, populacija korisnih insekata vrlo brzo nakon cvetanja biljaka može da uspostavi kontrolu nad lisnim vašima. Ako se poneki list i osuši, nije strašno, ne težite za perfekcijom, jer to znači primenu hemije i smrt za mnoge korisne organizme.

Izvor: Agroklub.rs  Autor Bojan Kecman

Bojan Kecman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *