Preporuke za zaštitu useva i zasada nakon grada, obilnih padavina i vetra

Preporuke PIS o sprovođenju hemijskih mera zaštite u svim usevima/zasadima gde se utvrde štete, najbolje u roku 24 časa od nepogoda

Pre dva dana je područje naše zemlje zahvatila padavinska epizoda sa kišom i gradom različitog intenziteta. Na velikom broju lokaliteta je za kratko vreme pala velika količina padavina, a pojedine regione je pogodilo olujno nevreme praćeno gradom, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Prema trenutnim saznanjima kolega iz PIS-a koji su na terenu, u regionima zahvaćenim gradom se izdvajaju dve situacije. Najveće štete od grada su konstatovane u regionima Novog Pazara, Užica i Kosovske Mitrovice što se može videti na priloženim fotografijama. Štete su konstatovane u opštinama Užice (Lunovo selo, Karan,, Volujac…), Sevojno, Požega (Tvrdići, Uzići, Dobrinja, Tabanovići…), Čajetina (Kriva reka, Mačkat…), Novi Pazar (Požega, Stara Ćuprija, Salakovac, Mur, Paralovo, Trnava, Jošanica, Lukare, Lukarsko Goševo) i u opštini Leposavić.

U regionima Loznice, Sremske Mitrovice, Novog Sada i Sombora, na pojedinim lokalitetima je zabeležen sitniji grad praćen kišom. Danas oko 13 časova registrovano je i prisustvo grada u regionu Leskovca. Takođe, prognoziran je nastavak nestabilnog vremena sa mogućim nepogodama.

preporuke
Foto: Preporuke PIS

U usevima/zasadima koji su pogođeni gradom ili su bili pod jakim uticajem vetra zbog mehaničkog oštećenja biljnog tkiva, postoji visok rizik od zaraze prouzrokovačima biljnih bolesti, pre svega truleži.

PIS preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite u svim usevima/zasadima gde se utvrde štete i to u što kraćem roku, a najbolje bi bilo u roku 24 časa od nepogoda. Cilj ovog tretmana je dezinfekcija rana i sprečavanje prodora patogena kod njih.

Preporuke PIS za zaštitu oštećenih biljaka

U trenutno najugroženijim proizvodnjama, predlažemo primenu nekog od sledećih sredstava za zaštitu bilja:

Maline, kupine, borovnice – za sprečavanje zaraza prouzrokovačima sive truleži i kestenjaste pegavosti: Luna sensation, Signum, Switch 62,5 WG, Sven, Atlas, Enygma i dr.

Jabučasto voće – za sprečavanje zaraza prouzrokovačem bakterioznae plamenjače jabučastog voća: Funguran OH, Erwix (Bacillus subtilis), Aliette flash i dr.

Šljive – za sprečavanje zaraza pegavostima i truležima: Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Metod 480 SC, Capi, Venturion i dr.

Krompir – za sprečavanje zaraza prouzrokovačima plamenjače: Funguran OH, Champ DP, Everest + Cisko, Curzate, Vokal C ili dr.

Povrće (paprika, luk, lubenice, tikvice, krastavci i dr.) – primena preparata na bazi bakra za dezinfekciju i zaštitu od bakterioznuh oboljenja u kombinaciji sa registrovanim preparatima za zaštitu od plamenjače i drugih gljivičnih oboljenja.

O svim preporukama Prognozno-izveštajne službe više saznajte OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *