Postignut dogovor između malinara i hladnjačara

17. Juli 2019

Članovi Asocijacije malinara Srbije postigli su kasno noćas dogovor sa hladnjačom Stanić iz Arilja, o minimalnoj akontnoj ceni maline za rod 2019. Postignit je i dogovor da se već naredne sedmice ta cena poveća od 10 do 15 dinara, tako da je, za danas dogovoreni štrajk malinara gladju, otkazan. 

Medijator u pregovorima izmedju malinara i hladnjače Stanić, bilo je sinoć ministarstvo poljoprivrede, kažu iz Asocijacije malinara Srbije i dodaju da se nadaju da je ovoga puta problem rešen. Štrajka gladju neće biti, kao ni blokada vežih hladnjača u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, ali i dalje ostaje njihov zahtev za hitnu smenu ministra trgovine, Rasima Ljajića.

Podaci sa terena govore da je ovogodišnji rod podbacio, ne samo u Srbiji, već i u  Poljskoj i Bosni  – oko 70 posto, u Čileu 60, naglašava Radović i dodaje da je i taj mali rod velikog kvaliteta. Ipak, kako kaže, nabrati ove godine gajbicu malina, bilo je veo,ma teško – počev od malog prinosa do nemanja radne snage. A dnevnica se i dalje kreće od dve ipo do tri hiljade po beraču.

Kada se berba maline okonča i kada se vidi koliki je zapravo bio rod, formiraće se cena ovog crvenog zlata, a  po rečima malinara, još uvek se ne zna da li će to biti 180 ili 200 dinara po kilu. Očekuju da će hladnjača Stanić ispoštovati sve dogovore, ali, kako naglašavaju, i dalje ostaju pri zahtevu za hitnu smenu ministra trgovine, Rasima Ljajića, zbog, kako kažu, njegove nezaintresovanosti da uredi tržište.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *