Agroekologija Drugi pišu Vesti

Poplave, suša, skakavci pojeli stotine milijardi evra

Svet je nastavio da plaća veoma visoku cenu za ekstremne vremenske uslove 2020. godine, navodi se u izveštaju humanitarne organizacije Krišćan ejd.
U pozadini klimatskih promena, u studiji je navedeno 10 događaja u kojima je izgubljeno hiljade života i pričinjena velika materijalna šteta, preneo je BBC.

Šest događaja se desilo u Aziji, a poplave u Kini i Indiji prouzrokovale su štetu veću od 40 milijardi dolara.

U SAD uragani i požari su prouzrokovali gubitak od oko 60 milijardi dolara.

Neobično kišna sezona monsuna izazvala je velike gubitke u Aziji.

U obilnim poplavama u Indiji zabeleženo je više od 2.000 smrtnih slučajeva, a milioni ljudi su raseljeni iz svojih domova.

Vrednost osiguranih gubitaka procenjuje se na 10 milijardi dolara.

Kina je pretrpela još veću finansijsku štetu od poplava, koja je između juna i oktobra ove godine iznosila oko 32 milijarde dolara.

Gubitak života usled ovih događaja bio je mnogo manji nego u Indiji.

Neki dogadaji su u kratkom vremenskom periodu napravili ogromnu štetu.

Ciklon „Amfan“ pogodio je Bengalski zaliv u maju i za samo nekoliko dana prouzrokovao gubitke procenjene na 13 milijardi dolara.

Afriku su pogodili rojevi skakavaca koji su uništavali useve i vegetaciju pričinivši štetu u iznosu od 8,5 milijardi dolara.

UN su ove rojeve povezale sa klimatskim promenama, a neobično jake kiše na Bliskom Istoku i Rogu Afrike poslednjih godina doprinele su njihovoj pojavi.

Evropa je, takođe, bila pogođena kada je Oluja Kjara u februaru zahvatila Irsku, Veliku Britaniju i nekoliko drugih zemalja.

Tom prilikom je izgubljeno 14 života i pričinjena šteta u iznosu od 2,7 milijardi dolara.

Krišćan ejd naglašava da su ove cifre za finansijske troškove verovatno potcenjene jer se zasnivaju samo na osiguranim gubicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *