Popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra 2023

Popis poljoprivrede biće sproveden od 1. oktobra do 15.decembra 2023.  najavio je dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, na konferenciji održanoj u beogradskom hotelu Metropol, na konferenciji nazvanoj „U sustret popisu poljoprivrede 2023“. Popisom će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije,

Prema podacima Registra poljoprivrednih gazdinstava, koji vodi Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, trenutno je registrovano 466.000 gazdinstava, od čega su 462.000 porodična gazdinstva. Popisom biti obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, a preliminarni rezultati biće objavljeni do 31. januara 2024. godine. Konačni rezultati biće poznati do 31. decembra 2025. godine. Popis će organizovati i obavljati oko 4.000 lica, a njime će, kako se očekuje, biti obuhvaćeno oko 680.000 gaazdinstava, pravnih lica i preduzetnika.

O značaju sprovođenje popisa na konferenciji su govorili i  Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju EU delegacije, Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva u Republičkom zavodu za statistiku.

Podaci koji se dobiju u popisu doprineće sticanju znanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije. Čime raspolaže i šta je potrebno. To je neophodno kako bi gazdinsta mogla da planiraju poljoprivrednu poizvodnju, da se prijavljuje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku i saznaju u koju bi poljopriovrednu granu trebalo više uložiti.

Prvi opšti popis poljoprivrede i i gazdinstava u Srbiji sproveden 1931. godine, a da je poslednji popis poljoprivrede bio 2012. godine, dok je Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava urađena 2018. godine.

Prema rezultatima te ankete, kao poslednjeg strukturnog istraživanja, u Srbiji je bilo 565.000 poljoprivrednih gazdinstava, od kojih su 1.645, odnosno 0,29 odsto, bila gazdinstva pravnih lica i preduzetnika. Jedno poljoprivredno gazdinstvo u proseku je koristilo 6,2 hektara poljoprivredne površine i imalo je 0,56 uslovnih grla stoke. Jednim traktorom se prosečno obrađivalo 7,7 hektara, a od ukopnog broja traktora 86 bilo je starije od 20 godina dok je ukupni prosečni godišnji neto prihod gazdinstva u Srbiji bio 8.610 EUR, što je četiri puta manje nego prosek EU.

Najveći broj nosilaca poljoprivrednih gazdinstava stariji od 70 godina, dok ukupno prijavljena obradiva površina iznosi oko 2,6 miliona hektara.Popis poljoprivrede sprovodi se uz podršku EU u okviru projekta IPA 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *