Poljski poljoprivrednici i dalje protestuju na granici s Ukrajinom

Poljski poljoprivrednici blokirali su u četvrtak prelaz Medika na granici s Ukrajinom, nastavljajući protest s ciljem da se obezbede vladine subvencije za kukuruz i spreče povećanje poreza, javila je privatna televizija Polsat njuz.

Poljoprivrednici koji zahtevaju pisani sporazum sa vladom, prekinuli su protest na prelazu na jugoistoku Poljske 24. decembra nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Česlavom Siekerskim.

Lider protesta Roman Kondrov, kako je preneo Polsat, rekao je da su poljoprivrednici zadovoljni razgovorima s ministrom i lokalnim guvernerom, ali da žele formalni sporazum.

Kondrov je u sredu rekao da iako je Siekierski dao papir u kojem je navedeno da će zahtevi poljoprivrednika biti ispunjeni, premijer nije dao potpisanu izjavu.

-Želimo da potpišemo bilateralni sporazum, rekao je Kondrov na konferenciji za novinare u četvrtak. -Ako se tako nešto napravi, protest će biti obustavljen dok se zahtevi sprovode.

Poljski vozači kamiona blokiraju nekoliko graničnih prelaza s Ukrajinom od 6. novembra. Oni žele da Evropska unija ponovo uspostavi recipročni sistem koji zahteva od ukrajinskih kompanija da dobiju dozvole za rad u EU.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u decembru da veruje da je Varšava blizu toga da se omogući kraj protesta kamiondžija. Izvor: Slobodna Evropa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *