Poljska: Ministar predložio da policija puca na zaražene divlje svinje

11.decembar 2019

Poljski ministar poljoprivrede Jan Kšištof Ardanovski danas je predložio da se vojnicima i policajcima dozvoli da pucaju na divlje svinje u oblastima pogođenim afričkom svinjskom groznicom, kako bi se pomoglo u borbi protiv te bolesti koja se pojavila na zapadu zemlje nakon što je sada pod kontorolom na istoku.

Ardanovski je izjavio da će prema predlogu novog zakona, takođe, biti kažnjen svako ko bude ometao preventivno ubijanje životinja u obeleženim oblastima, poput ekologa, preneo je AP.

RTV

On je rekao da će se bez akcije na smanjenju gustine populacije divljih svinja bolest i dalje širiti. Ardanovski je naglasio da bolest nije štetna po ljude.

Bolest se pojavila na istoku Poljske prošle godine i veruje se da je doneta iz susedne Ukrajine. Pogođena područja su u početku bila ograđena, ali se bolest proširila pa je ubijeno oko 180.000 divljih svinja.

Ovaj potez osudili su ekolozi, a protivili su se i mnogi lovci. Prošle nedelje, bolest je otkrivena na zapadu zemlje, oko 110 kilometara od granice sa Nemačkom.

To područje je ograđeno, ali je neophodno masovno ubiti divlje svinje, rekao je Ardanovski državnom poljskom radiju 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *